2020-05-14
六十六十火锅长沙湾青山道156-162号永基商业大厦地下A舖长沙湾真系一个美食天堂,好多特式小店,经常系到发掘到D好嘢,今日朋友介绍左我地黎食椰子海南文昌鸡汤+火锅,之前从未试过但听落都觉得好吸引餐厅位于青山道,好方便好易揾到,如果搭港铁,长沙湾站或者深水埗站落都得,距离都差不多呢到系以套餐模式,首先拣左个锅底先 椰子海南文昌鸡 蕃茄浓汤底+脆米泡饭 粥底之后再拣选8份海鲜,最后仲有6款火锅配料而我地当然系拣椰子海南文昌鸡啦,我地两个人食估唔到餐厅咁阔佬,比左成半只鸡,而鸡汤好足料有好多椰肉,马蹄仲有竹笙,最紧要就系非常清甜,好香椰子味,岩晒而家夏天饮,如果有朋友黎一定推荐佢要拣呢款呀,我地系直情成锅饮晒呀,好夸张而海鲜方面拣左肉蟹,扇贝,象拔蚌仔,花甲,带子,蚝全部都好新鲜,自己最钟意就系个肉蟹,真系好大只啖啖肉,蚝既份量好多,碌一碌就食得好鲜味,而带子同扇贝都好大只除左海鲜以外,其余既火锅配料都唔错架,特别系份西班牙梅头肉同美国肥牛,唔似出面其他做任食火锅餐厅既个d质素,呢到望到都觉得好吸引
长沙湾青山道156-162号永基商业大厦地下A舖
呢到系以套餐模式,首先拣左个锅底先
椰子海南文昌鸡
蕃茄浓汤底+脆米泡饭