2023-04-07
放工之后同个同事一齐去探索屯门周围嘅餐厅,鮨亭系其他同事推荐左好几次…所以我哋决定去试下!成个过程好享受,每一款食物都好好食,摆盘同味道都好👍👍👍,店员服务周到礼貌,会即时补茶水,可能因为位置比较偏,要答多程巴士先到~星期二夜晚唔算太多人,唔洗等位。店里气氛好好,同同事一边食一边倾计,不知不觉倾咗一个钟,开心返归!非常啱哂打工仔放工后黎chill嘅小店~😗饮品:自家制柠檬绿茶🍵呢杯柠檬绿茶比起平时饮嘅柠檬茶甜度低啲,唔会太酸,绿茶嘅味道同佢好融合,好清爽,好饮!有带俾我惊喜!巨峰提子梳打🍇呢4只字对我黎讲实在太吸引,所有同亲巨峰提子有关既野食我都好钟意🤣🤣饮落好清甜,几重提子味,加埋平时自己钟意饮梳打🫣正正正前菜牛油果三文鱼沙律系今年食过最好食既沙律🤣。首先,沙律嘅配料好新鲜,有啲出面买嘅沙律菜会有种苦味,但呢个完全冇,特别清甜。🤓 三文鱼肉质细滑,口感鲜美,同新鲜嘅沙律菜、蕃茄、三文鱼籽同埋牛油果搭配,冇油腻嘅沙律酱,简单调味后加埋碎芝麻,反而突出咗食材本身嘅美味。可以话系健康同好食😋,非常推介!山田湾石蚝第一次食如此大只嘅生蚝🦪,作为生蚝爱好者一本满足🤤,只能用一个鲜字形容,满嘴都
饮品:
自家制柠檬绿茶🍵
巨峰提子梳打🍇
前菜
牛油果三文鱼沙律
系今年食过最好食既沙律🤣。
山田湾石蚝
第一次食如此大只嘅生蚝🦪,作为生蚝爱好者一本满足🤤,只能用一个鲜字形容,满嘴都系大海嘅清新味道,摆盘都好用心,从视觉到味觉冲击力都好强!🤪
上网查到山田湾石蚝系日本岩手县嘅一种特产海鲜,生长喺岩手山脉嘅山水之间,水质清澈,富含丰富嘅营养成分,更加突出咗佢哋嘅鲜味。生蚝爱好者一定要试啊啊啊啊啊啊啊啊啊!💖💖💖
主食:
福冈冻荞麦面
食落去我觉得有啲surprise!!!💖
本身谂住咪好似冷稻庭乌冬咁,净系有啲汁,无乜特别
点知!食落去啲面好有咬口,卖相又好靓😆😆🥰我觉得碗面瞬间加咗好多分🤣🤣
我平时食开𠮶啲面/乌冬通常都淋晒。。。
加埋只滑滑温泉蛋,成件事好正!!啲汁既调味啱啱好👍🏻👍🏻
全鸡串烧:
全部都系即刻烧起的!热辣辣!
鸡心:
作为唔系所有人都能够接受嘅食材,无论点样处理都难免会有啲腥味,不过我就系钟意呢种独特嘅内脏味😋,同之前喺台湾居酒屋食过嘅烤鸡心对比,呢个处理得更加细致,已经令鸡心本身既味道柔和咗好多,特别啱做下酒菜!可惜最近身体唔好,唔可以饮酒⋯⋯下次一定要试!当然,平时唔爱食内脏嘅朋友就唔推荐尝试啦🤣
鸡颈:
佢系经常转动嘅部位,肥瘦交替,同其他部位比会更加有弹性,而且呢间店嘅调味恰到好处,唔会太淡,亦唔会掩盖食材本身嘅味道,可以感受到厨师嘅用心👍。
鸡翼:
我仲食紧其他野食𠮶阵就有串烧黎到喇,所以都摊左一阵先食,谂住野食冻左,会冇咁好食,点知每啖咬落去,块皮仲脆紧🤫
好正😂😂啲鸡肉仲系嫩口唔鞋🤤🤤🤤
鸡皮:
烧完出黎又几香口㖞 唔错唔错
免治鸡肉棒:
有生酱油+鸡蛋咁点黎食,食落去啲肉好实在,每啖都好满足😎加埋个酱汁,其实就好似食紧烧汁鸡肉串咁~