2021-06-03
虽然母亲节经已过咗一星期,但做孝顺女就几时都得。难得妈妈咁叻叻猪🐽,上网睇片见人介绍「辉哥私房菜」有点心放题食,仲揾埋网址比我😂。见佢咁落力,我就奉陪到底啦。点心放题分两个时段,入座时间分别为11:45同13:30,收费一样,我哋就当然拣后者啦,可以训晏啲嘛💤。价钱方面,上网预早买定兑换优惠卷($78/张),到场俾多$21茶芥同加一服务费,即系人均$99,一嚿水都唔使,好鬼抵👻。我哋早少少13:15上到去,已经有人排紧队,人气超高的!唔好忘记当日系星期一中午㖞。店员执好枱后就开始安排客人进场,酒楼环境几特别,主厅面积唔大,一眼睇哂👀,但四周围都划咗做厢房。两个人食的话,好大机会要搭枱坐,因为座位唔多,而且真系好爆场。不过幸好中间放咗隔板,客人之间又有一定距离,所以都尚算食得安心👍。餐厅冇特别设计放题专用嘅点心纸,所以点心纸会写上食物价钱同大中小点。不过可以放心,入面全部项目都系任嗌任食‼️,包括粉面饭同巧手小食等。点心放题限时90分钟,上菜速度快,无漏单。我哋食两转已经乜都饱哂🤰,呢度就连罐装汽水同啤酒都系任饮㗎!留意返,点心系以一笼笼作单位,并唔系逐粒计算,所以无论你两个人定四个人食,
点心 放题分两个时段,入座时间分别为11:45同13:30,收费一样,我哋就当然拣后者啦,可以训晏啲嘛💤。价钱方面,上网预早买定兑换优惠卷($78/张),到场俾多$21茶芥同加一服务费,即系人均$99,一嚿水都唔使,好鬼抵👻。我哋早少少13:15上到去,已经有人排紧队,人气超高的!唔好忘记当日系星期一中午㖞。
店员执好枱后就开始安排客人进场, 酒楼环境几特别,主厅面积唔大,一眼睇哂👀,但四周围都划咗做厢房。两个人食的话,好大机会要搭枱坐,因为座位唔多,而且真系好爆场。不过幸好中间放咗隔板,客人之间又有一定距离,所以都尚算食得安心👍。
餐厅冇特别设计 放题专用嘅点心纸,所以点心纸会写上食物价钱同大中小点。不过可以放心,入面全部项目都系任嗌任食‼️,包括粉面饭同巧手小食等。
点心 放题限时90分钟,上菜速度快,无漏单。我哋食两转已经乜都饱哂🤰,呢度就连罐装汽水同啤酒都系任饮㗎!留意返,点心系以一笼笼作单位,并唔系逐粒计算,所以无论你两个人定四个人食,份量都系一样的⚠️。
鲜虾菜苗饺,佢个造型超似饺子,饺皮偏厚,唔系平日食开𠮶种。如果同虾饺比,我会拣返虾饺🙈。
韭黄鲜虾肠粉,肠粉有唔同口味拣,但我哋都系情归鲜虾🦐。肠粉皮几滑,带有微微米香,不过韭黄就失踪咗,我妈有少少失望。
豉汁蒸凤爪,虽然写系豉汁,但我觉得似XO酱蒜香多啲,咁样仲啱我口味,可以噒多两只😗。凤爪都几大只,亦算肥美。
瑶柱带子肉片粥,粥就麻麻哋,口感唔够绵,粥底自身亦偏淡🍚。不过胜在好足料,有唔少瑶柱丝。
两面黄肉丝炒面,我相信炒面系有调整到份量,任食系呢个量就啱啱好。炒面超脆的,淋上芡汁食又系另一风味🥢。
杞子圆肉桂花糕,🌼以 甜品桂花糕作结,呢餐完美落幕。
有趣事一则,餐厅设有一个大排档区域,有个姐姐喺度煎紧嘢食。当全场入座后,店员就宣布可以出嚟拎,我哋废事同人争,打算迟啲先出去。谁不知原来𠮶个区域嘅食物系唔会补充㗎,拎一转就无😅,好快就被人抢清光,食唔到感觉有点可惜。因此,我特别喺度提醒大家,去到记得要准备就绪、唔好等,哈哈😆。
总括嚟讲,本身谂住咁嘅价钱都无乜好要求啦,不过出到嚟绝对系喜出望外😋。全部点心均系热辣辣送上🔥,亦无任何一样系难食,整体性价比高。基本上我哋都好满意啊。自问好大食嘅你,或者想过下口瘾,不妨可以嚟帮衬呢。