2018-01-13 512 浏览
纪念日知道另一半好钟意食西班牙菜,所以就带左佢去兰桂坊一间西班牙餐厅 (Cassio) 到食晚饭,餐厅好有来头 2017 年系伦敦已获米芝莲一星的嘉许。餐厅大致分为酒吧、用餐区及露天平台。恰好嘅灯光,令整体环境有情调够气氛,配合轻松而怀旧嘅音乐,令人加倍放松。而枱上既餐具、餐碟同餐巾,都非常有古老西餐厅嘅味道。餐厅主要既菜式都印左系一张纸的菜牌上,而且重有一个 Daily Special 餐牌,系佢地呢期既特色菜每样都好吸引。Pan con Tomate : 是以多士垫底,上面配上酸酸甜甜的蕃茄馅,蕃茄馅上洒上香草,好在馅多之时不会浸软下层脆包,系一味道地既开胃小点。Prawn Croquetas : 外表睇落去平平无奇,里面系虾肉,但食左一粒之后,我决定叫多一碟。因为虾肉真系好鲜甜同好好好好味呀。必食 Acorn-fed Iberico Jamon Hand-Sliced : 西班牙火腿果然真系唔同 D,油润咸香而且肉质细腻,但却无一种油腻嘅感觉,入口油脂丰腴令人回味。Juicy Seafood Rice : 西班牙海鲜饭,虽然份量不多,但米饭吸收了好浓郁的龙虾汁同酱汁既精华,而饭的

Juicy Seafood Rice : 西班牙海鲜饭,虽然份量不多,但米饭吸收了好浓郁的龙虾汁同酱汁既精华,而饭的口感有点像意大利饭,而海鲜配料是大虾、蛤、鱼,食落口就已经知系新鲜食材。

Iberico Pork Ribs : 肉质嫩滑而且配上餐厅自家制既小麦薯条,十分很特别。