2021-06-02
提早同爸爸庆祝父亲节, 今晚特意book左"御名园"一家人食晚饭。前排经过见到门外menu贴出多款小炒优惠, 看似吸引, 估唔到真系喜出望外!!对比一般传统酒楼, 呢度嘅气氛感觉grand少少, 入座送上热茶同前菜 — (前菜 $28; 茶位 $15/位)平时外出食海鲜, 都要挨海鲜价, 分分钟over budget, 但呢度竟然有明码实价, 岩哂我地心水!特别系龙虾伊面, 不得不试!【西澳州龙虾 上汤焗伊面底】HK$338茨汁好杰, 虽然系上汤, 但个汁其实近似芝士, 只系冇左芝士嘅咸香, 龙虾份量好多好足料! 好多肉食, 龙虾肉爽弹鲜甜, 食到原汁原味, 配埋个上汤茨, 伊面底仲索左个茨汁, 食到赞口不绝!! 推介! 另外套餐自选配搭亦相当抵食!【姜葱炒拣手本地湾肉蟹】HK$298 整煲热辣辣上台, 一打开盖, 散发姜葱香气令人流哂口水。两只肉蟹斩件, 稍为拖过油, 再以姜葱茨炒起, 相当有获气! 斩件蟹身表面平均包住姜葱茨, 香口惹味, 而且蟹肉鲜甜, 不是水汪汪嘅死蟹。自选配 即烧脆皮文昌鸡 (半只)皮脆肉嫩正好形容呢款菜式! 肉质嫩滑juicy, 没有多余皮下脂肪, 脆皮放了
对比一般传统酒楼, 呢度嘅气氛感觉grand少少,
特别系龙虾伊面, 不得不试!
【西澳州龙虾 上汤焗伊面底】HK$338
西澳州龙虾 上汤焗伊面底
另外套餐自选配搭亦相当抵食!
【姜葱炒拣手本地湾肉蟹】HK$298
整煲热辣辣上台, 一打开盖, 散发姜葱香气令人流哂口水。
姜葱炒拣手本地湾肉蟹
自选配 即烧脆皮文昌鸡 (半只)
皮脆肉嫩正好形容呢款菜式! 肉质嫩滑juicy, 没有多余皮下脂肪, 脆皮放了一阵子依然焦香脆口。不用额外酱汁, 味道已经不错!
即烧脆皮文昌鸡 (半只)
【蜂蜜柚子脆虾球】HK$108
脆虾球表面包上了薄薄空气炸皮, 表面淋了蜂蜜柚子酱, 甜甜地又清新, 炸皮入口香脆, 入面仲系原只爽口鲜甜大虾, 正!
蜂蜜柚子脆虾球
【金蒜银丝蒸空运蛏子】HK$38/只
蛏子大大只, 以粉丝垫底, 蛏子特意煮成6,7成熟, 质地爽口唔韧, 仲keep到原汁原味嘅鲜甜, 配上蒜蓉香葱, 更加提升鲜味, 粉丝索左个汁, 惹味非常!!!
金蒜银丝蒸空运蛏子
【藜麦花胶皇烧翅】HK$188
口感creamy黏口, 有丰富胶原, 条条翅嘅份量唔少, 爽身有层次, 坠底嘅藜麦味道唔多出众, 不过健康食材兼多一个层次。
藜麦花胶皇烧翅
【陈醋珊瑚红海蜇头】HK$58
片片海蜇头叠起, 质地超爽脆, 配搭酸酸地, 又夹集了莞茜、芝麻一齐食, 香口开胃又惹味。
陈醋珊瑚红海蜇头
【雪燕焦糖炖蛋】HK$48
大堆雪燕成为焦点, 份量多得几乎啖啖都食到雪燕。炖蛋冻食, 滑得入口即化, 蛋味唔太重, 突显到焦糖味。
雪燕焦糖炖蛋