节日时节,星期六我就带呀妈去咗九龙湾嘅「鸣门割烹料理」食晏🎌!餐厅位置其实距离九龙湾站不太远,德福广场步行五分钟左右就能到达🚶‍♀️。餐厅环境几四正,座位宽敞。我哋帮衬佢皆因周末有做90分钟半自助餐,咁就啱晒我哋呢啲眼阔肚窄嘅人😜。餐牌几环保,因为客人用水笔画完,抹干净就可以再用,好过用纸。主食有八款选择,包括鱼生丼、锅物以及一品料理等。可供仼饮任食嘅食物款式包括小食、寿司、串烧、刺身以及沙律🥗。除咗沙律,每类食物我哋都食咗,上菜速度正常,份量适中。矶煮鲍鱼,每人获送一只,鲍鱼痴得个壳好实,心谂唔通未处理嘅😳?放心,绝对唔系。矶煮鲍鱼煮得入味,带少少甜,而且肉质软稔,完全唔韧,好正!每人一只更显矜贵🤤。三色丼,主食A,小朋友唔俾食㗎🤣。三色丼造型吸引,但我冇谂过任食嘅情况下,佢都咁大碗啰?所以细食嘅可能要叫少饭,否则食唔落其他嘢。三色丼嘅用料有拖罗蓉、海胆以及三文鱼籽,三款鱼生质素几好,食到鲜味。🍚唯一可挑剔嘅地方就系寿司饭淋身咗啲。大虾天妇罗,主食F,🍤如果天妇罗系任食项目就好喇,因为好好食。大虾有四只,每只真系几大,无呃人,虾肉亦富有弹性,炸衣够薄兼松脆。虾以外仲有一条秋葵同一块蕃薯
矶煮鲍鱼
三色丼
大虾天妇罗
大虾天妇罗,主食F,🍤如果天妇罗系任食项目就好喇,因为好好食。大虾有四只,每只真系几大,无呃人,虾肉亦富有弹性,炸衣够薄兼松脆。虾以外仲有一条秋葵同一块蕃薯🍠。
刺身方面🐙,我哋每款叫咗两片,包括三文鱼油甘鱼八爪鱼以及甜虾,鱼生厚切兼有光泽。款式老实讲唔款多,但我自己主要都系食大路款,所以无乜所谓。
寿司方面🍣,有八款选择,不过由于我食咗饭就唔嗌喇,呀妈就叫咗两粒,分别系熟北寄贝蟹籽。我用「粒」嚟形容,系因为寿司偏细嚿,啱哂放题食,可以留肚嘛。
串烧方面🍢,我哋要咗厚烧牛舌免治鸡肉棒以及鸡软骨(由左至右)。👅牛脷系厚切,但有少少韧。🐔免治鸡肉棒食落好饱,所以唔建议一人一串;🦴而鸡软骨就冇乜特别。图中右边小食系三文鱼鳍以及明太子玉子。🐟三文鱼鳍系追加项目之一,煎得几香,有少少肉,但一啲都唔腥;玉子就系正常发挥啦。
吉列蚝
小食方面吉列蚝芝麻鸡翼都相当滋味😋,亦系追加项目。重油炸但唔太油,感觉亦唔热气。吉列蚝好肥美,又够大只;🍗鸡翼肉唔干身,入面全熟唔会生。
日式蒸蛋
日式蒸蛋,🥚佢系全餐第一样食嘅菜式,可能有埋肚饿呢个因素加乘,佢劲好味道,亦够滑嘟嘟。茶碗蒸最紧要系够味,如果唔系就等同普通蒸水蛋。
枝豆,嗌咗一份嚟玩吓,间场食一流😛。
饮品方面,🥤汽水选择唔少得,另外亦有巨峰同白桃乳酸梳打。我要咗巨峰𠮶杯🍇,店员好细心提醒话因为乳酸暂时未有货,所以而家只系得梳打。服务好专业啊,其实我一啲都唔介意。题外话,饮品好大杯,想饮多款都冇机会🙈。
最后,甜品雪糕🍨,我哋要咗红豆味豆腐味,后者感觉好似维他奶。
总括嚟讲,鸣门真系好高质,之前食过其下品牌出品亦然,唔会令人失望。其实今餐系可称佢为放题,选择系少啲,但质素高好多。最紧要系呀妈食得高兴😍。餐厅仲比咗啲优惠卷我哋,等迟啲晚市开番可以食。推介👍!
矶煮鲍鱼
大虾天妇罗