2024-12-19 1071 浏览
好耐冇同女朋友拍拖,今日难得出嚟梗系要食好啲啦。我哋今日比较夜,见到呢间开到两点,而家好难得嘅宵夜餐厅。嚟到日式居酒屋点少得叫返支sake,你朋友话想饮啲甜口啲嘅,职员就介绍咗呢支纪土,又真系甜甜地好易入口,最重要系冇乜酒精味,啱晒两个女仔把酒谈心,呢次绝对系需要Mark低,第时再饮过。嚟到居酒屋串烧虽然好紧要,但系都要试吓佢哋啲刺身先。我哋叫咗个蜜柑雕,佢哋鲜甜味同普通嘅鲷鱼有啲唔同,加埋佢适中嘅鱼油脂香味,口感会丰富少少,赞。然后叫咗两只牛油烧蛏子,简单嘅牛油冇其他复杂嘅调味,净系食到蛏子嘅鲜甜,够晒大只啖啖肉真系不得了。日式煎饺子就食得多,用炸鸡皮嚟做饺子皮就比较少见。原本都好惊佢会好油腻,但系承诺又唔会有呢种感觉,佢个鸡皮饺子外脆内软,好好味呀。然后叫咗个芒果炸虾卷,芒果加埋沙律酱同埋蟹籽,酸酸甜甜咸咸嘅味觉冲击,够晒新鲜。平时鹅肝多士就食得多,鹅肝豆腐都系第一次见,佢个鹅肝都好厚身,绝对唔呃秤。佢个炸豆腐都好特别,咬开入边系一层层,出边脆,里面超滑,真系一旧滑豆腐,味道浓郁鹅肝都几衬。跟住我哋叫咗个明太子烧莲藕,佢个莲藕轻轻烧个面,莲藕味甜味再加明太子小小嘅辣味,又系一个口味

跟住我哋叫咗个明太子烧莲藕,佢个莲藕轻轻烧个面,莲藕味甜味再加明太子小小嘅辣味,又系一个口味嘅冲击,但系又几特别,令你想一试再试。

串烧方面,我哋叫咗个辣味墨鱼嘴,大家都知道墨鱼嘴本身冇咩味道,好靠佢个酱汁。而佢今次呢个酱汁真系好成功,因为完全系神复制泰国辣鱿鱼片嘅𠮶个汁,超级辣,但系辣得来又劲过,唔系讲笑,真系好好嘅下酒菜。

跟住我哋叫咗个豚肉紫酥卷,睇佢嘅外表平平无奇。

但系一咬开就见到佢下左嘅功夫,见到豚肉系卷起左,包住紫苏叶,紫苏叶嘅香味真系好浓郁,个豚肉都唔会太油腻或者系烧到太干,完全系啱啱好嘅配搭。

最后叫埋个明太子茶渍饭,虽然佢系茶渍饭,但系其实佢个茶底系鲣鱼汁,咸咸香香,加埋明太子,系呢一餐宵夜嘅美好结尾。
2024-12-18
$500 (宵夜)