2023-02-21
今日同FD试一家佢好like嘅川菜小店,话水煮鱼超高质。哩间小店装修唔错,卡位都坐得几阔落。可乐,食辣嘢最佳配置。哩间铺头会提供蒜蓉,香菜等小料食鱼用,都几贴心。川辣口水鸡,一份都好大,叫咗小辣,食落都比出面辣少少。鸡肉好大一件,食落肉质好紧实,唔会觉得好柴,开胃前菜黎讲唔错。水煮鱼锅,真系好大一份,系用咗生鱼片黎煮。鱼片片得好薄身,煮得啱啱好,食落真系好惊喜,鱼肉不单止好幼滑,同埋完全冇骨,全份食完食唔到一条骨,劲like。汤底唔会觉得好辣,饮落仲有少少鲜甜味,应该系落足鱼骨黎煲汤。哩份水煮鱼真系好食过香港9成川菜铺头,估唔到更高质素。辣子肥肠,FD啲最爱。用蜡烛护住个煲啲温度,几时食都唔会觉得冻。肥肠处理得好干净,预先腌制过再炸得好香口,同洋葱,黄豆等配料一齐炒,好有镬气。红糖糍粑,一直系食川菜必叫啲甜品。糍粑送上来仲热笠笠,食落好酥脆,搭配埋红糖黄豆粉一齐食,好match,最后真系食到好饱TIM。估唔到哩间铺头质素更高,尤其系水煮鱼,下次要试试用佢汤底打边炉,真系可以一再encore!
可乐,食辣嘢最佳配置。
可乐
哩间铺头会提供蒜蓉,香菜等小料食鱼用,都几贴心。
川辣口水鸡
水煮鱼锅