2019-07-12
忙完一轮紧系要食返餐好既奖励下自己,热爱食日本野既我今次唔食刺身同寿司,今次要食铁板烧!好日都唔黎一次元朗既我经朋友介绍,山长水远走入元朗呢间食铁板烧既餐厅,食完真系觉得不枉此行丫朋友提醒我记得要先BOOK定位, 因为餐厅座位有限, 而且经常会有人包场, 所以BOOK左先以免白行一趟丫我地叫左人个2人餐, 都好多野食, 铁板烧既师傅会同我地解释每一道菜食物既上菜次序会由淡味D既开始, 慢慢去到浓味首先就会上沙律, 新鲜沙律菜配麻酱最特别既地方就系个沙律有莲芋, 即系莲花既茎部食落去有少少脆, 有水份, 好清爽跟住就到黑松露三文鱼籽蒸蛋蒸蛋冇经任何调味, 所以食到香浓蛋香配以三文鱼籽及黑松露既味道蒸蛋滑到入口即溶, 出色!第二道菜就系甘鲷鱼, 日本空运到港, 特别之处就系连鱼鳞都食得所以师傅会拎切左既鱼块去炸, 鱼块稍为用盐调过味, 配以海胆南瓜忌廉汁卖相又靓又好食, 个鳞脆卜卜, 口感食落好似食紧好薄好薄既薯片咁第三道菜就系香煎北海道带子, 个带子好大粒肉质厚身, 配左巴拿马火腿同柚子胡椒酱首先要食左火腿果边先, 味道较浓, 跟住就食另外一边, 咁样反而突出左带子既鲜甜而柚子胡椒酱都好
食物既上菜次序会由淡味D既开始, 慢慢去到浓味
首先就会上沙律, 新鲜沙律菜配麻酱
最特别既地方就系个沙律有莲芋, 即系莲花既茎部
食落去有少少脆, 有水份, 好清爽
跟住就到黑松露三文鱼籽蒸蛋
蒸蛋滑到入口即溶, 出色!
黑松露三文鱼籽蒸蛋
甘鲷配海胆南瓜忌廉汁
第三道菜就系香煎北海道带子, 个带子好大粒
肉质厚身, 配左巴拿马火腿同柚子胡椒酱
而柚子胡椒酱都好特别, 但都几辣, 建议可以点少少
北海道带子
之后就系北海道虾夷鲍, 大大只, 仲识郁架
配既酱汁系用鲍鱼肝胆制成, 味道香浓, 配埋个绿茶冷面黎食, 真系非常创新特别
上面仲加左紫苏花, 食既时候搣少少花落黎, 食落会有花香, 浓味既鲍鱼肝胆汁加返D花香令到个汁清新好多
北海道虾夷鲍
食完鲍鱼又点少得龙虾, 生猛既伊势龙虾, 师傅仲教我点样攞起黎影相添
selfie 左一轮就比返师傅煮, 酱汁就系用返龙虾头既膏煮成, 所以食落龙虾味浓
肉质弹牙鲜味
伊势龙虾
食完龙虾就到鹅肝啦, 鹅肝都好厚身, 面都加左苹果, 配埋多士一齐食减低油腻感
另外仲配左一串冰冻菠萝同蓝莓, 清一清口腔浓浓既味道
鹅肝多士
之后就到邪恶既牛油焦糖多士, 每一件多士都吸收哂牛油同砂糖
砂糖煮溶左再凝结返会变左脆卜卜, 食到停唔到口呀
脆脆焦糖多士
跟住就到佐贺A4和牛, 师傅首先会拎蒜片出黎即时炸香
然再再煮葱, 煮好后再煮和牛包住蒜片同葱, 好味呀!!
另一半和牛用黎炒饭, 由于已经好饱啦
所以叫师傅都唔炒咁多比我地, 炒饭好香, 粒粒饭都沾左蛋浆
佐贺A4和牛
之后再上埋炒野菜同埋汤, 个汤系用头先个龙虾头加立鱼煲既
个汤好香浓, 唔会腥
龙虾头煲䲞鱼汤
最后食埋个芝麻雪糕做甜品, 十分满足
呢个2人套餐价值$2080, 就咁睇个价钱好贵
但对应返食材, 其实真系物超所值架