又到粮尾,朋友带我lunchtime食呢间车仔面。我平时真系冇几可拣车仔面嚟食,因为虽然平但系食亲都系好低质,但系呢间真系颠覆咗我对车仔面嘅睇法!!首先见到佢个蒜辣汤底我已经心心眼,我呢啲无蒜无辣不欢嘅人竟然咁难得见到有咁嘅汤底。然后仲要见到咁多配料选择都唔系好大路好普通𠮶啲,所以我嘅期望值又高咗。最后我拣咗超少见嘅蚝皇花菇、车仔面必溢嘅萝卜、难得喺配料唔使加钱嘅瑞士鸡翼、仲有平生未食过但系好多人推荐嘅甜酸斋。估唔到嘅系四𩠌一面竟然只系$45。抵到烂!咁都要睇埋质素先,满满一碗米粉终于上了,啲配料唔系平时见到啲车仔面摆几粒细细份嘅喺一边就算,系每样配料都大大份盖满成个碗,每样都比足三买份超级多。蚝皇花菇超好味,口感恰到好处,好弹牙,食得出系高质;萝卜都好大份,清甜吸汤;甜酸斋好香浓,好下饭好开胃;瑞士鸡翼煮得好林好好味!净系食啲料都已经饱咗,但系个汤底一啲都欺场,蒜辣汁真系灵魂黎,配埋米粉,唔会觉得味精重/热气,令我第一次会食车仔面食到一滴汤不剩😂樽仔奶茶都好高cp值,出面茶饮店买杯起码都25蚊,呢度12蚊冇冰添!浓郁到!拍得住塔门㖞!香港好少地方有得买仲想点先!而且味道满分!顺带一提

四𩠌车仔面
1974 浏览

樽仔奶茶

仲想点先!而且味道满分!

顺带一提,呢度嘅防疫措施好好见到啲职员都好注意卫生,环境非常之企理干净,装修又怀旧又靓,服务态度都好好,我已经决定咗以后将呢间当系canteen随时encore!!!!
2021-01-08
四𩠌车仔面