2022-08-11 128 浏览
庆祝做#FTM 带埋 Full Time Grandmum 去食Omakase开心下🥳朋友介绍咗我哋去呢一间隐世小店,佢坐落喺一条平平无奇嘅后巷,穿过你间舖头嘅门口,就好似随意门咁带你去咗日本😍一坐低,师傅好细心,了解咗我哋饮食嘅喜好,师傅好好人,亦都好有善,成餐饭食得好舒服☺️前菜前菜摆款好精美,有白粟米刺身、黑豆、温室蕃茄、炸无花果配胡麻酱,成个前菜都系清清地,清一清个味蕾,感觉好Refreshing 🤩鲈鱼首先第一件就系鲈鱼寿司,系而家夏天嘅时令鱼类,配咗少少有子酱油,感觉特别清新😍北海度新鲜带子带子虽然唔系珍宝size,呢个大细比较适中,非常鲜味🥳师傅喺带子刺身介左十字纹,所以卖相好似太阳花咁,好靓🌻九洲章红鱼师傅拣左鱼腩位置,比较肥美,食落爽口口感,亦好有鱼味,三切令鱼肉口感更有层次😊鹿儿岛深海池鱼深海池鱼,相对头先嘅章红鱼比较多鱼油,非常肥美!睇得出师傅上菜嘅次序,系有经过用心思考🥰福冈疣雕雕鱼系比较有口感既鱼,爽弹口感同刚刚既池鱼又有啲唔同🤩食落好特别😍北海道白象拔蚌 师傅上菜前拍一拍件象拔蚌刺身,令佢神经收缩,所加更加爽口鲜甜😊真系有好嘅食材,都要靠师傅嘅手艺,先可以令食

前菜

鲈鱼

北海度新鲜带子

九洲章红鱼

鹿儿岛深海池鱼

福冈疣雕

北海道白象拔蚌
师傅上菜前拍一拍件象拔蚌刺身,令佢神经收缩,所加更加爽口鲜甜😊真系有好嘅食材,都要靠师傅嘅手艺,先可以令食材发挥加零一嘅水准👍🏻

甜虾
超级大大只既甜虾,味道好好鲜味,软糯既口感,令鲜味系口腔停留得更久☺️

缟虾
师傅几虾膏同虾子用火枪烧熟,再放上寿司面作调味,食落咸咸香香,亦加强咗先甜味道

石活雕
呢只鱼油份重,师傅烧过外皮,更带出左鱼油既香味,令味道更加提升👍🏻

大拖罗
师傅几原件拖罗拎出嚟俾我哋欣赏,见到佢好似和牛一样,鱼油分明!呢件寿司用咗近鱼胶位置,所以都好肥美,鱼油十足,亦都冇筋!入口即溶😍

酱油渍拖罗
同一部位,师傅攞咗酱油腌咗一阵,令菠萝表面充满酱油味,将由嘅咸味将鲜味更加提升😚

盐烧大拖罗刺身
本身我哋呢个set系唔包括刺身嘅,但系师傅好好请我哋食咗呢一件盐烧拖罗刺身,经过火炙之后,鱼油香味逼晒出黎,好正👍🏻

北海道马粪海胆
用小匙羹装住,砌满满海胆,非常满足,马粪海胆口感creamy,食入口鲜味爆发🤩

白海胆
今朝喺日本竞投返嚟嘅原版白海胆,Size 超大,拎出嚟嘅时候,超震撼眼球🤩呢只海胆味道冇之前嘅马粪海胆咁强烈,回甘味较重👍🏻果然系高级嘅海胆

三文鱼子
三文鱼子军舰,紫菜包住满满三文鱼子,粒粒晶莹剔透,非常饱满!咬落去鲜味即时爆发🥰

拖罗蓉手卷
师傅现成切嘅拖罗蓉,用好少嘅份量,包住满满嘅拖蓉做出瘦长版手卷,师傅仲好细心,用剩余嘅紫菜包住底部,唔会一边食一边跌😆