2024-11-18
铜锣湾登龙街系港岛好出名嘅食街,佐敦老字号粤菜酒家喺呢条食街开咗新店,等我又带埋妈妈去试下先呢度设计原来系江南苏坑风格,我哋坐𠮶个位就好似坐紧喺艘船🛶里面用餐咁,都几古色古香🪭⭐即烧伊比利亚叉烧皇叉烧用有猪肉界和牛之称嘅西班牙伊比利亚黑毛猪烤焗,蜜味表面烤得够焦香,中间嘅肉肥瘦适中肉质松软得嚟够多汁,真系有入口即溶嘅感觉,我好钟意食呀⭐黑松露玻璃烧鹅色泽均匀而且乌黑亮丽嘅烧鹅真系第一次见,原来系用黑松露同秘制酱料腌制,经风干后即叫即烧鹅皮下油脂丰盈,一咬开烧到好脆身嘅鹅皮,鹅油系口腔散发,肉嫩多汁,可蘸两款自家酱汁食用(酸甜黑松露酱、用鹅肉精华制嘅烧鹅汁)⭐蜜汁烧脆鳝远少少睇好似烧肉🤣,外皮烧得够脆身,鳝肉爽弹,估唔到蜜汁同鳝都几夹,唧少少柠檬汁可以调和提鲜⭐ 糯米炒膏蟹呢个份量好足,成只膏蟹系生炒糯米饭上面,蟹肉鲜味弹牙,蟹膏金黄色口感有少少软糯好好味,糯米饭吸收晒蟹嘅鲜味,用砂锅上锁住镬气,锅底仲有糯米饭焦,味道一流
⭐即烧伊比利亚叉烧皇
⭐黑松露玻璃烧鹅