2022-08-13 42 浏览
土瓜湾自从地铁开通后,真的方便了很多,这次去了一家日式小店,以木系装修环境舒适。食物选择多。好舒适既感觉首先有汤同沙律,汤同一般日本餐厅不同,仲有蚬肉之后叫左店员推介既刺身同寿司,深海池鱼,炙烧左口鱼边, 伊佐木食鱼生最要食材够新鲜,深海池鱼同埋吞拿鱼,好fresh好有鱼味左口鱼边烧完之后逼晒鱼油嘅香味出嚟,油脂感丰富整体鱼生都非常之新鲜蟹皇酱烧蟹膏豆腐口感软滑上面蟹膏食落非常绵密,唔腥,好香蟹鲜味,配埋汁烧软滑豆腐,豆腐吸晒蟹既精华,烧蟹膏又香浓又甜。估唔到蟹膏同豆腐咁夹梦之丼 ,同店名一样店家招牌丼饭,卖相很吸引,店员拎左杯橙醋,推荐我哋先饮一小口,再加入丼中。橙醋并非平日呷嘅醋,唔会好刺激,橙香好自然,一口干都无问题,如果加入醋饭中就会令饭带橙香,都唔错。再吃丼饭提升了鲜味。食材包括三文鱼蓉、三文鱼子、帆立贝、牡丹虾、海胆、松叶蟹及左口鱼边,食材鲜味口感丰富,望到都好丰富,刺身十分新鲜,特别牡丹虾十分鲜甜,海胆都又滑又鲜味花锦鱼生丼 色彩缤纷既杂锦粒粒鱼生丼,上面仲有生鸡蛋,,这个卖相也吸睛,而且颜色鲜艳切粒后更方便吃,食材也有很多,包括三文鱼、白身鱼、赤虾、左口鱼边、金蟹子、三

首先有汤同沙律,
汤同一般日本餐厅不同,仲有蚬肉

之后叫左店员推介既刺身寿司

深海池鱼,炙烧左口鱼边, 伊佐木

左口鱼边烧完之后逼晒鱼油嘅香味出嚟,油脂感丰富

整体鱼生都非常之新鲜

蟹皇酱烧蟹膏豆腐

口感软滑

梦之丼 ,同店名一样

店家招牌丼饭,卖相很吸引,
店员拎左杯橙醋,推荐我哋先饮一小口
,再加入丼中。橙醋并非平日呷嘅醋,
再吃丼饭提升了鲜味。

花锦鱼生丼

色彩缤纷既杂锦粒粒鱼生丼,上面仲有生鸡蛋,
,这个卖相也吸睛,而且颜色鲜艳

切粒后更方便吃,食材也有很多,包括三文鱼、白身鱼、赤虾、左口鱼边、金蟹子、三文鱼籽、樱花虾、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子渍、松叶蟹及蚬肉。食材鲜味爽口,用红醋饭底更香口