2009-10-15
睇戏前去红磡同朋友食左饭先. 原本想食韩国野, 但竟然冇开.咁冇计, 行下行下行到几远啦, 不如食越南粉啦. $20 碗又有野饮入黎坐低就叫左个粉先. 其实我想食饭, 但咁多张餐牌上面都冇"饭".求其啦, 就算揾到有饭都未必食, 始终都系粉面够平.先来一杯菜蜜睇住佢点冲. 倒少少蜜糖倒一杯冰加水. 净系睇个过程都知杯野会好淡. 饮落亦真系.叫左春卷 $15/4条好脆. 有少少芋头味. d 菜唔大片, 切得岩岩好可以包住条春卷. 点埋鱼露食, 正!生牛肉蒙牛肉好滑! 但一碗只有3 片, 唔太够喉d 香叶真系超正! 一咬朕香味就攻上个鼻度学朋友咁落d 鱼露落捞蒙咁食. 又ok 架㖞! 虽然佢本身系汤蒙, 但加鱼露落去唔驶加好多都有o个种酸酸地既味道!试下佢既沙嗲鱼蛋, 应该系新出品黎, $5有8粒沙嗲够辣. 叫左少辣都辣. 甜甜地. 一粒粒类似蒜粒既野食落好味!唯一唔掂既系d 鱼蛋, 完全唔弹牙... 一点都唔弹!老板送既甜品, 椰汁糕第一次食哩d 用叶装既椰汁糕. 一拆开, 原来入面上面系椰汁糕, 下面系西米又几好食, 个质感几得意. 好大朕粟米味.埋单才$30, 食左咁多款野. 好平!
求其啦, 就算揾到有饭都未必食, 始终都系粉面够平.
先来一杯菜蜜
叫左春卷 $15/4条
生牛肉蒙
牛肉好滑! 但一碗只有3 片, 唔太够喉
d 香叶真系超正! 一咬朕香味就攻上个鼻度
试下佢既沙嗲鱼蛋, 应该系新出品黎, $5有8粒
唯一唔掂既系d 鱼蛋, 完全唔弹牙... 一点都唔弹!
老板送既甜品, 椰汁糕
又几好食, 个质感几得意. 好大朕粟米味.
埋单才$30, 食左咁多款野. 好平! 抵我成日唔知去边度食就谂起你.