2024-06-04
同朋友约咗入跑马地食越南菜,原来好方便。系上环有巴士直达,大约半个钟,落车行1分钟都唔使已经到啦。睇门面装修已经觉得几高雅明亮,铺头以白色为主调,墙上挂住越南传统斗笠,天花挂住好似雀笼咁嘅吊灯,好有特式好靓。入门口店员好有礼貌笑著欢迎我,第一印象真心唔错。因为我迟到,朋友已经点好嘢食。重点来啦,食物又点呢?越式法包(小辣)法包好脆,老板好细心特登走来提我哋要趁热食。里面料好足,有酸萝卜丝/青瓜/扎肉/生菜,仲有其他食材,口感清新爽脆。佢个扎肉好特别,好似有一层猪皮冻,满满骨胶原,女士就最爱。河内火车头汤河粉 (配九层塔青柠) 应该系牛骨汤,好清甜,食完碗河粉连个汤都饮晒。河粉是比较幼细,入口爽滑,火车头足料到过分,安格斯生牛肉&熟牛肉/牛白肉/牛筋/牛丸/牛柏叶,好好味,朋友讲咗个牛丸好食几次,牛味浓,爽弹得来又松软(?),应该系唔死实,我试咗1粒,总之就好特别啦,就算唔系牛魔王都唔可以错过。越式扎肉鸡丝汤河粉(配薄荷青柠)鸡汤汤底,好清香,一啲都唔油腻,佢个扎肉真系好特别,第一次食到里面有猪皮嘅扎肉,好有胶质,好软滑。鸡丝处理得非常好,一啲都唔鞋,个汤底又系清晒。越式蒸粉卷粉卷好透薄
越式法包(小辣)
河内火车头汤河粉 (配九层塔青柠)
越式扎肉鸡丝汤河粉(配薄荷青柠)
越式蒸粉卷
粉卷好透薄,净睇卖相我已经食指大动,因为我完全抗拒唔到类似肠粉一类嘅食物。里面木耳/云耳(?)丝同埋猪肉碎一目了然,入口爽脆。外皮一啲都唔油腻,加埋个醋汁,令人回味无穷。
越式蒜蓉牛油鸡中翼 (6只)
鸡中翼大大只,外皮粉浆好薄,但系炸到好酥脆,蒜蓉牛油味飘香扑鼻,上面铺满煮过嘅洋葱,洋葱唔知佢点煮到咁好食,系仲有脆感嘅时候,已经将甜味煮出嚟。
越式酸辣无骨凤爪
凤爪都好爽脆,仲有好多蔬菜,红萝卜/西芹/生菜,酸甜爽口,好味又健康。不过对比之前几道菜,就略为普通啲,因为其他越南/泰国菜馆都食到嘅味道。
食到尾声,有个朋友突然话唔记得叫饮品,不过我哋另外3个都觉得已经食到差唔多,就唔叫,因为大家都觉得铺头杯清水都好好饮,有阵东南亚独特香草味,系咪斑兰味呢?唔肯定就问下老板啦,老板话真系用咗用斑兰叶浸水。
同朋友成晚都食得开心尽兴,相谈甚欢。走出门口大家都觉得回味,越南人老板娘(标准广东话加少少东南亚口音)仲送我哋出门口,问我哋食物点呀?入嚟食嘢会唔会觉得隔涉?我哋话唔同区过来,老板娘如数家珍话可以点搭车,好贴心又诚意满满。
我一定会再来食过。行落斜路就系电车总站。最后大家都话想搭下电车出铜锣湾,夜晚搭下电车都好有情调。