假日不时都会食越南汤河做午餐,贪佢简单、快捷又轻便。早两个礼拜前,喺杂志上睇到上环新开咗间越式小餐店,讲明口味传统、零味精、咖啡豆更加系百分百越南正货,直头好似为小肥度身订造咁 ,大肥爸爸同靓靓妈咪听完细佬陈述都话即刻要去试;肥肥家族同「Bun Cha Vietnamese」咁就凭周刊o既一编小报导结下缘份。形似一间粉绿色小屋o既「Bun Cha」位于超斜o既鸭巴甸街,只有私家车同的士可直达门口,乘搭公共交通工具都要上落多级石级。餐店地点未必方便,但正门前o既室外候座处放有木造折枱及折櫈,地上及枱面简洁地摆放有盆栽 ,设计成一个小花园咁,别具风格,感觉悠闲,好有特色。店子家庭式经营,三位年轻o既姐姐主理店内右旁o既开放式厨房,其中大家姐当大厨,年幼o既细佬则负责传送外卖、楼面及较为粗重o既工作。来自越南o既四姊弟分工合作,相当融洽。虽然佢地有几个识讲广东话,但当同小肥沟通时都要加插少少英文同手语搭救 ,见我地食法同用餐具o既方法有别一般人,其中一位家姐仲好友善客气地示范传统做法,大家都上咗堂免费班。小店合共五张四人散座,木造o既餐桌可随意合拼,一行十几人都可以一齐坐。室内并无花巧
,设计成一个小花园咁,别具风格,感觉悠闲,好有特色。
室内并无花巧o既布置或华丽o既装潢,只有窗边身穿越南服装o既九个迷你公仔,滴滴骰骰,及天花上红白色o既灯笼,朴实自然得好似一个普通饭厅咁。
入座第一刻,肥肥家族每人先叫咗杯越南咖啡饮,涷饮$36、热饮$32。少甜o既咖啡醇厚顺滑,
爆!
Vietnamese Filter Cafe w/ Condensed Milk
食物即叫即煮,为怕堆满餐桌,我地先叫咗三款小食黎分。
Tom Cuon – Fresh shrimp, herbs salad to roll with rice paper($68):卷物包得好够扎实,透明o既薄皮现出鲜橙色大大只o既虾件,馅料中仲有生菜、米粉等,咬落清香爽脆。
哗,当每道菜点上酸甜醒胃o既秘汁时,效果犹如神来之笔,食物喺舌尖上跳舞,味蕾极之享受
秘汁
Cha nem – Vietnamese fried spring roll, pork, shrimp, fresh herbs and lettuce to wrap
($88):越南家姐唔讲真系唔知,餐厅名「Bun Cha」中o既「Cha」其实就系取自此味小食,字面可译作「春卷」
。春卷卖相未算十分吸引,但其实炸得好够干身,而且松薄得黎微微烟韧,加上馅料切得幼细,质感同时有啲嫩口。四人食完一客要再encore,明显好掂啦!
Canh ga Chieu bo – Lemongrass chicken wings with butter($48):香茅鸡翼每客四件,虽然话系用牛油煮,但其味道香得黎一啲都唔油腻,皮脆肉嫩,香口惹味。
主菜方面,我地四个就拣咗两碗牛河同一客檬粉大家分。
Pho bo – Thin sliced sirloin cooked medium rare
($68):河粉滑溜非常;碗中o既牛肉三成熟,香软腍滑,且够薄身;配料生洋葱同蔬菜新鲜爽脆甜美;汤底更加系不得了,其味道香浓得黎可以食得出佢真系毫无味精,真材实料
Bun Tom – Shrimp Vermicelli($68):之前提到店名「Bun Cha」中o既「Cha」取自「春卷」,据越南家姐解释,当中o既「Bun」字则代表「粉」
,哈,刚巧我地两款主打都叫齐哂,有意思到极!檬粉清丽脱俗,可惜调味中用上花生,小肥唔食得。
Bun Tom – Shrimp Vermicelli
小家庭式运作,服务亲切又贴身,却不收加一服务费,诚意十足
「Bun Cha Vietnamese」代表越南粉与卷,混合咗温馨家庭及越南家乡o既风味,小餐馆系中上环闹市中难得o既悠然平静。食客从小花园步入饭厅,即可感受到店主四姊弟家中o既和谐温暖,喺度享用一顿家常便饭,唔洗坐飞机都可以品尝地道越南小食、檬粉及正斗咖啡,真系超级又超值!
2015-08-22
秘汁