1K
2019-02-27 100 浏览
A姐话近期香港好似多咗好多越南餐厅,计我话只系因为佢之前只钟情日韩菜系姐。唔知大家有无觉得每次食到一碗热辣辣又浓香嘅牛河,其实真系好幸福架!今日我哋去到铜锣湾耀华街食越南菜小店:喜越,一于试试又啱唔啱口味先啦!食越南河,最重要就梗系个汤啦!汤底充满香浓嘅牛肉味,最重要系唔会系死实实嘅味精味,而综合牛河都算足料,有生牛肉、牛丸同牛展。牛丸爽口弹牙,不过因为切咗半,所以无咗爆汁嘅感觉;而牛肉同牛展好软腍,肉味香浓。当法包遇上咖哩汁,令一向干身嘅法包索晒咖哩,真系另一享受!越南咖哩唔辣,仲带有香茅同椰奶嘅香味,鸡肉嫩滑,仲有入晒味嘅薯仔,好满足!芥兰苗份量唔少,够新鲜爽脆,而虾米仔嘅香味,令芥兰苗嘅香味大大提升。淡淡嘅香茅味,配上蜂蜜真系好滋润养喉。同一般嘅菠萝冰唔同,呢度嘅菠萝打到半碎,所以每啖都饮到菠萝肉,好香又唔会太甜。

淡淡嘅香茅味,配上蜂蜜真系好滋润养喉。

2019-02-26