2022-07-23
📍Lúa📮铜锣湾东角道26号怡安大厦1楼13-15号舖及地下13-16号舖.🙎🏽♂️话近排铜锣湾开左间新既越南餐厅🇻🇳扮晒野过黎接我收工顺便试下.餐厅就系铜锣湾东角sogo后面, 行多2步就到, 位置方便, 门口用左大红色设计, 非常eye catching👀好有越南气息.餐牌款式贵精不贵多, 好多个item都想试, 选择困难症既我地, 讨论左好耐先落到单🤣.猪肉春卷 HKD42 (图二)Typical既越南春卷, 新鲜炸起热辣辣劲香口, 外面松脆, 馅料丰富, 1份6件, 岩晒2-3个人食😋酸甜柑桔汁无骨凤爪 HKD108价钱比平时食开既泰国菜越南菜贵啲, 份量亦唔算好多, 胜在用左柑桔汁去提升凤爪既味道, 相较柠檬汁/青柠汁更特别, 腌料清新开胃, 绝对岩晒夏天食👏🏻街头小食滋味拼盘 HKD208 (图四)猪肉春卷, 甘蔗虾串, 香茅鸡翼, 香茅牛串伴秘制咸蛋黄酱每款有2件, 岩晒心大心细又第一次黎既客人, 可以每样都试下😙想highlight香茅鸡翼, 炸皮簿鸡肉嫩, 香口美味生牛肉杂锦汤河 HKD119 (图三)要睇一间越南餐厅好唔好味最紧要试佢地既生牛河🤭今次点左呢款生牛肉杂
猪肉春卷 HKD42 (图二)
酸甜柑桔汁无骨凤爪 HKD108
街头小食滋味拼盘 HKD208 (图四)
猪肉春卷, 甘蔗虾串, 香茅鸡翼, 香茅牛串伴秘制咸蛋黄酱
生牛肉杂锦汤河 HKD119 (图三)
要睇一间越南餐厅好唔好味最紧要试佢地既生牛河🤭
今次点左呢款生牛肉杂锦汤河入面有齐生牛肉, 牛扎肉, 牛肉丸, 牛肋骨同牛皮, 总知全部都系牛牛牛🐮
牛骨汤浓度适中, 加埋九层塔, 青柠, 辣椒, 调起整体味道, 饮落一啲都唔口渴, 真材实料, 牛肉嫩口, 牛丸弹牙, 牛肋骨同牛皮炆到好林, 特别钟意牛扎肉, 比起一般用猪肉做既扎肉浓味, 提升牛河既整体性同完整度🤟🏻
冻越南百分百甘蔗汁配柑桔 HKD42 (图五)
甘蔗汁用bottle上, 柑桔就放左系个杯入面, 自己将樽入面既甘蔗汁倒入杯再拌匀就饮得🫡甘蔗汁清甜解渴, 带少少柑桔酸微微既味道, 层次更丰富
餐厅充满越南风味, 有不同既打卡位, 净系post相唔出声既话, 朋友仔绝对会以为你偷偷地去左转小旅行🤫
整体环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤
服务态度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼
物超所值:💰💰💰
回头基率:💨💨💨
#nonstopeatingdiaryvietnamese
#nonstopeatingdiary越野菜
#nonstopeatingdiarycausewaybay
#nonstopeatingdiary铜锣湾