2025-02-04
作为一个对美食毫无抵抗力嘅 “为食鬼”👻我成日就穿梭喺香港嘅大街小巷专门去揾各种地道美食啦😋呢间店嘅位置有啲僻,但真系 “饭香唔怕巷子深”,好多人系门口排队等位,最好就提前预约😢首选肯定是每桌必点嘅【烧鹅🍖】只烧鹅金黄油亮,鹅皮就好似块镜咁反光,鹅皮嘅脆同鹅肉嘅嫩多汁同时在口腔里 “爆炸”💥鹅皮烤得特别香,油脂嘅香味超级浓郁,但食落去又唔会觉得腻,咬下去嘅口感简直正到冇朋友!鹅肉就好嫩,每块肉都吸饱咗秘制烧味香料嘅味道,咸香啱啱好,鲜味十足,我食完一啖又想食一啖,根本停唔到口😋除咗招牌烧鹅,呢度啲其他菜色都唔错,主要系够晒火候‼️💰价钱方面都算亲民,不过大排档始终系大排档,环境就有啲嘈杂,但对于我呢滴“最紧要系好食”嘅人来讲呢滴环境边食边倾,先有生活嘅气氛、先至会充满地道嘅市井风味🌆
我成日就穿梭喺香港嘅大街小巷专门去揾各种地道美食啦😋
首选肯定是每桌必点嘅【烧鹅🍖】
除咗招牌烧鹅,呢度啲其他菜色都唔错,主要系够晒火候‼️