2021-07-20 45 浏览
今日和朋友到沙田办事,有啲匆忙,就去咗沙田火车站上盖嘅连城广场医肚,见到呢间马来亚嘅过江龙越南餐厅,就好想试下。餐厅嘅装修好特别,用咗好醒目嘅黄色,简洁明亮,感觉干净企理。侍应非常勤快,坐低即递上餐牌,我和朋友各叫咗小食、河粉、和饮品。食越南嘢一定要试下佢嘅招牌菜 ~ 越南生牛肉河啦,朋友就要咗熟牛腩河,仲请我食咗两件添 。生牛肉河 ~ 汤底好香浓,应该用咗大量嘅牛骨淆制,好清甜,又有牛味,牛肉带粉红色,好嫩滑,加少许青柠汁、辣椒、配上五层塔香菜,真系超好味。朋友嘅熟牛腩河 ~ 牛腩做得好松软,带少少肥,一啲都唔韧,又保存到牛腩嘅咬口。越南炸春卷 ~ 一客有五件,份量一啲都唔少,外皮做得松脆,唔油腻。炸虾饼 ~ 炸得金黄,上碟卖相唔错,沾甜酸酱食,好开胃。青柠梳打 ~ 可能畀嘅青柠足料,有好浓嘅香柠清香,再加上薄荷叶嘅衬托,夏天饮好适宜,感觉好清凉,令人非常舒爽。红豆冰 ~ 红豆煲得好腍,唔太甜。嚟呢间餐厅以咁嘅价钱,食到质素唔错嘅越南食物,真系算系好抵。

炸虾饼 ~ 炸得金黄,上碟卖相唔错,沾甜酸酱食,好开胃。

红豆冰 ~ 红豆煲得好腍,唔太甜。