Brass Spoon呢间越南餐厅可以连续几年喺香港米芝莲指南度出现就知唔简单啦 不设订座嘅餐厅 我哋选择午饭时间去食 排队等到12:05pm开门嘅时候就入座 一张张点餐纸已经预备好 mark好晒座位编号 放喺张枱上面 由于座位有限 喺呢间餐厅要搭枱食饭系一件常见嘅事 准备功夫做到足系好嘅⠀⠀▫️生熟牛肉粉(HKD86)追加牛丸(HKD14) - 越式牛肉汤河整体系唔错 河粉滑啫啫 又够烟靭 面条做到挂汤嘅效果 非常入味 汤底清澈而不混浊 味道好清 我想相信汤底系冇落味精嘅 牛丸几爽口 我觉得可以一试 ⠀⠀呢间餐厅嘅越南河粉 配料系自选嘅 洋葱 葱 芫茜 牛汤油可以拣多 少 正常或全走㗎⠀⠀▫️饮品: 咸青柠蜜梳打 (HKD30)⠀⠀知道午饭时间多人 食完嗱嗱声起身走㗎啦 J先生行咗出去俾钱先 而我就想饮埋杯饮品 戴好个口罩先走 J先生一起身 侍应立刻冲埋嚟收埋碗筷 OK冇问题 动作仲比快餐店嘅职员快添 呢啲员工抵赞呀 最令我反感就系佢拎住一支漂白水味劲重嘅喷雾想向住张枱喷 而我杯饮品重喺张枱度㗎🤬 我立刻拎起杯饮品 再瞄一瞄𠮶位侍应🤬🤬佢应该留意到我啤紧佢 所以立刻将支清洁喷雾压低 近
⠀⠀
▫️饮品: 咸青柠蜜梳打 (HKD30)
⠀⠀
知道午饭时间多人 食完嗱嗱声起身走㗎啦 J先生行咗出去俾钱先 而我就想饮埋杯饮品 戴好个口罩先走 J先生一起身 侍应立刻冲埋嚟收埋碗筷 OK冇问题 动作仲比快餐店嘅职员快添 呢啲员工抵赞呀 最令我反感就系佢拎住一支漂白水味劲重嘅喷雾想向住张枱喷 而我杯饮品重喺张枱度㗎🤬 我立刻拎起杯饮品 再瞄一瞄𠮶位侍应🤬🤬佢应该留意到我啤紧佢 所以立刻将支清洁喷雾压低 近距离向枱面喷咗两下然后抹枱 讲真我饮埋杯嘢戴埋个口罩需要时间大约1分钟左右 等多1分钟先抹枱真系咁困难咩?
午餐