2018-09-25
铜锣湾一向多野食,今日行下行下竟然发现到呢间越式小店,睇完餐牌觉得几吸引就入左去~七点钟入去,店内人不多,马上就可以入座~肚饿既我们好快就决定左叫个顺化牛肉扎肉粉(转米线)、越式香茅烤牛肉金边粉、煎虾饼、炸春卷,而饮品就试下芒果沙冰同埋热咸柠龙眼蜜。炸春卷和一般越南店一样,春卷配合生菜包住食,虽然份量少了点但不得不赞既系春卷炸得好香口,跟碟的淡淡酸汁配合下口感不错!煎虾饼黎到既时候我地仲谂紧有冇叫错,原来系煎不是炸,哈哈。感觉比炸虾饼冇咁热气,食法同样是配合淡淡酸汁而不是甜酸酱,食落口感几清新,推荐可以试下。至于顺化牛肉扎肉粉,男朋友就好钟意呢碗粉,入面随左所有料佢好钟意之外,佢特别钟意个汤底,浓味中带有小辣,非常滋味。我碗越式香茅烤牛肉金边粉亦都非常吸引,男朋友试完后就觉得好后悔叫左米线,一啖金边粉一啖汤咁食,佢差啲想食埋我个碗。不得不推介的是另外上的香茅烤牛肉,厨师烤得非常好食,肉汁淡淡渗出肉身,食落口好JUICY,正!!!饮品方面,比较意外的是咸柠龙眼蜜原来可以做热饮,开胃之余亦有饭后消滞既感觉!男朋友的芒果沙冰较淡,配合浓味的菜式岩岩好!呢间小店感觉不错,越南食品黎讲,算系高上
呢间小店感觉不错,越南食品黎讲,算系高上水准,可惜地点可能难找一点,有机会经过既朋友一定要试下,哈哈。