2011-05-09 54 浏览
上班日, 系中环, 上环, 湾仔办好事, 下午要回公司嘛. 既然在湾仔, 当然不先过海才搭车. 去湾仔码头坐大巴. 但时间已经是11点, 好尴尬, 先食饭又未饿, 不食饭, 上到去又会饿. 点算呢....结果就是, 找家茶餐厅, 快快趣趣塞饱自己先再上路. 身处地铁站, 那就找间就脚的, 然而这当眼在大街的小小茶餐厅, 就被我选中了.仲有半小时才到正式的(early round)食饭时间, 搭正11点来. 店子只有两三个人. 我要赶路, 就干脆的看看有什么快餐好食. 想食点肉, 又想淡淡地口. 快餐上的梅菜井蒸肉饼是最好不过. 猪肉呢一家野有一个好处, 就是唔怕太熟, 亦可以说是煮得越熟越好. 为何要特别提起呢一点, 因为我叫的蒸肉饼, 是快餐, 而且基本上是快到可以说即叫即有, 所以我觉得, 佢地一定是把一定数量的肉饼长期蒸著, 有人要就拿一碟..咁样才能够Speed up个服务. 亦因为咁, 碟肉饼好多倒汗水.味道上, 是不错的味精味道. 肉汁香, 不过带有少许而不重的味精, 可以说有好有不好. 但, 若是家庭式的做法, 应有一个非常香的梅菜味, 但梅菜, 系呢一块肉饼上, 可以说

味道上, 是不错的味精味道. 肉汁香, 不过带有少许而不重的味精, 可以说有好有不好. 但, 若是家庭式的做法, 应有一个非常香的梅菜味, 但梅菜, 系呢一块肉饼上, 可以说是大海捞针. 食唔到有几多梅菜, 但食到有好多肥肉. 成碟野, 猪肥肉居多, 所以又滑又腍.

算是可以的一个early lunch. 我也快快的吃完. 快快的行去湾仔码头....搭车...