2021-10-31 205 浏览
朋友话出嚟聚聚顺便食生日饭, 就揾啲平日唔多去的地方。 咁啱见到大埔呢间, 超过380个笑的食评, 应该唔会伏卦, 就试试佢。半个月前用open rice app订位, 首先冇打嚟reconfirm 时间, 唔紧要, 反正自己有mark 低。 跟住写咗Birthday Dinner,冇提冇问, 唔紧要, 反正男人老狗。今日嚟到, 眼见餐厅几细间, 只有5~6张四人枱+bar枱, 不过后来隐约听到好似有二楼。因为只收现金, 朋友就出咗去㩒钱而我哋就睇下食咩, 唔够10分钟之内已经问咗我哋两次食咩, 驶唔驶落单先。 Ok, 咁拣好就叫啦,原本点咗四个前菜, 因为唔知份量,就话主菜之后再叫, 点知居然听到 “因为我哋用餐时间只有70分钟, 所以可以order定先再上”。 我真系打个突, 70分钟? 连个半钟都冇, 而家系返工午饭时间定做节高峰期? 定系旺角大排长龙米猪连? 计埋我哋谂的时间咪得番一个钟, 𠮶刻真心想起身。 另一个女侍应就话, “其实都会睇番食物出的时间同客人等位情况的。” 咁都正常啲。。。 不过好戏在后头。我哋前菜点咗 “蟹饼”、“虎虾沙律”、“香肠拼盘” 同 “法式田螺”。

我哋前菜点咗 “蟹饼”、“虎虾沙律”、“香肠拼盘” 同 “法式田螺”。 个香肠拼盘有三款唔同的种类, 配上薯蓉同少少酸菜, 味道正常。 虎虾沙律就里面有啲黎麦, 一堆沙律菜同三只细虾, 系咪虎虾就唔知, 但就得三只, 可能系预俾三个人share卦, 唔紧要, 我对海鲜冇咩喜好, 让俾其他人食, 啲菜都几清新。 个田螺有六粒,都系正常嘢, 有薯蓉垫底。 前菜以个蟹饼最好食, 个面有少许煎过,蟹肉亦够多够香。

香肠拼盘

虎虾黎麦沙律

法式田螺

蟹饼

嘢饮我哋就点咗4杯夏日推介的特饮, 个名几好听 (只记得其中一杯),颜色亦夏日, 但味道就。。。 杯 “美女与野兽”, 有青瓜、橙汁、柠檬汁之类, 张相系橙色的, 但最后出嚟居然系绿色
, 亦完全冇橙味, 朋友话似药水。 而另外3杯就不过不失,但就几甜,我沟咗三次水。

美女与野兽

唔记得名, 净系记得有蝶豆花

无酒精百香果mojito

当黎个蟹饼的时候侍应又再提 “用餐时间只有70分钟, 不如开始准备主菜”, ok, 又再提醒我只有一个钟, 即系叫我好快啲食吖, 咁就讲冇问题啦。 跟住一等就等咗差唔多15分钟, 我哋都担心食唔食得切。

先嚟过 “卡邦尼意粉”, 中间有只糖心蛋同几片Pama Ham,睇食评好似话啲意粉系手工做的, 比一般的粗身, 亦几烟韧, 所以都几有口感,但个酱汁有啲淡同浠, 分完第二叉俾朋友已经见到水滴滴咁, 而且分量偏少, 到我碟已经得番一啖, 直头分唔到第四注。

卡邦尼意粉

食完个意粉又再等多10分个牛扒先到 (即系用咗25分钟整)原本系好事,可以俾我哋倾下计, 但以 “70分钟用餐时间” 黎讲就只会系压力啰, 因为期间班侍应已经不停行嚟行去喺度望住。

好啦, 终于都到,首先 一望配菜又系薯蓉
。 连薯条都唔俾, 可能简单快趣, 又或者牛扒配薯蓉夹啲卦, 不过有其他选择会好啲啰。 个牛扒味道其实ok的, 不过只有大概8oz,薄切只切到5.5块, 已经连埋两边的片头。 我哋用咗唔该10分钟KO咗碟牛扒, 因为侍应又走埋嚟, 今次已经唔讲70分钟, 系直接话Last Order, 仲有冇嘢加。 个时只系差唔多8点, last order? 算吧,都已经冇mood,当然回应唔驶。 跟住唔驶5分钟就队张单埋嚟

牛肩肉扒

埋单差唔多一千, 呢餐只能讲不过不失, 冇咩特别啰, 但以“70分钟” (起码被提醒4以上), 绝对有更多同更好的选择,亦唔会有第二次。 出到门口,鬼影都冇只, 根本就唔驶咁催啰。 嬲嬲地加上完全唔饱, 最后走咗去食碗蛇羹+糯米饭, 仲满足。

蛇羹+糯米饭套餐

庆祝纪念