2017-06-29 2149 浏览
早排先去完"Bistro" Pizza Hut食薄饼,估唔到隔无耐又嚟食薄饼,事缘早前同食友倾开依间「特别」嘅必胜客,佢话试过有间薄饼小店晌长沙湾,二人餐非常抵,再问详细啲位置,正正顺宁道尾,啱啱就喺上次一齐晌Choo Choo食饭嘅表姨甥女楼下,所以,索性揾佢聚一聚。对顺宁道几熟,因为有几个亲戚住呢区,佢话间铺喺Pizza Hut隔离,就大概知边度。而且,够瞻正正开晌Pizza Hut隔离,估计有一定嘅自信。餐厅冠以Cafe为名,内里装修都睇得出花过啲心思,仿水泥地砖,水泥墙身,蓝黑钢椅,水喉通壁灯,带点粗犷嘅工业风。加上楼底够高,空间感足。两组餐牌,一个喺主餐牌,主要罗列晒所有散点菜式,设计精简,类别分为小食、鸡类、烧烤、沙律、薄饼、意粉、焗饭、甜品、多人套餐及饮品。另一组喺啲套餐超值餐牌,主要都喺一个人份嘅,定价都算亲民,而且,全日更免收加一。就喺因为听食友推介咗佢个「豪华二人套餐 」($178)超抵食先会嚟,所以,未坐落已笃定叫呢个餐。虽则话二人餐,但份量足3个人食,包餐汤两客、任何款式嘅6吋薄饼、细凯撒沙律、饭、粉、小食类任择1款,鸡类 2 件或细酱烧猪肋骨、咖茶2杯。顺便讲
顺便讲吓,依度茶水、餐具自助,既然无收服务费,就更加唔介意自己招呼自己啦

然而,一堆调味料如辣椒仔、茄汁、芝士粉……等等,早已放晒晌枱面自由任用,够大方唔使成日烦到啲店员。
芒果森林 +$17

见个套餐咁抵,所以,就贪得意加钱试试沙冰系列嘅芒果森林,即喺芒果沙冰,入口超冰凉,非常之爽,芒果咪亦颇浓郁,唯一美中不足喺沙冰未够幼细,仲有些微冰粒感。
芒果森林
海洋世界 +$12

表姨甥女见我转特饮,佢都唔执输,试咗梳打系列嘅海洋世界,颜色好靓,同样感觉清爽,味道就唔喺好特别,喺加入蓝色糖浆嘅柠檬梳打。
海洋世界
罗宋汤、忌廉汤

餐汤嘅选择就比较普通,港式西餐常见嘅红汤、白汤,老实讲,质素又讲唔上有咩特别,叫做平稳,罗宋汤做番出应有嘅酸辣味,捞一捞原来亦有唔少料;忌廉汤口感绵滑,至少唔会太杰或太稀。
罗宋汤、忌廉汤
凯撒沙律

兜沙律虽然较似一人份量,但做得有惊喜㖞,惊喜在于谂住水准唔会高,但啲罗马生菜冰凉爽脆,酱汁捞得均匀,配上脆口嘅面包粒同烟肉碎,更撒上芝士粉,真喺交足货。
凯撒沙律
海鲜阔条面

因为薄饼已选定泰式辣香鸡口味,又有一客细猪肋骨,咁多肉,所以,就拣海鲜阔条面。虽然唔喺咩靓料,但虾肉、鱿鱼、蚬肉、蟹柳铺得满满,又加上唔少芝士,焗得金黄。食味的确不俗,好甘香,唯少少可惜喺啲阔条面有些微腍身咗,未够最咬口嘅状态。
海鲜阔条面
泰式辣香鸡薄饼

餐牌喺咁样形容个薄饼:泰式辣酱、洋葱、青椒、蘑菇、菠萝、鸡肉、黑胡椒及加倍芝士,一拉起件薄饼,果然芝士加倍,多到冚实晒啲馅料,啱晒我啦,今次连芝士粉都唔使落。薄饼喺厚批格,入口十分松软带少少脆口,馅料丰富,配搭效果唔错,小弟本身唔喺好算食得辣,但觉得再辣多点就显得更有个性。
泰式辣香鸡薄饼
酱烧猪肋骨(细)

话喺细份,都有成6支骨,烧得焦香吸引,食猪肋骨点可以用刀叉,揾手拎住食就最滋味,饮住杯沙冰,不知几过瘾。啲猪肋骨做得有水准㖞,肉质松化又唔嚡,未算肉汁丰盈但绝不干身,而且好入味,又有焦香感。加埋啲脆香薯角,不油不腻,真好!
酱烧猪肋骨
总结而言,薄饼做得有水准,个二人餐的确超抵食,饱到上心口
,只喺对普遍嘅人嚟讲位置吊脚啲,但相信佢哋都喺以街坊客为主,故定价咁亲民,实行薄利多销,值得支持吓嘅小店。