2021-02-20
❀ 沧浪亭 #红磡 ❀❗️足料必食 心目中第一上海味道嫩鸡煨面❗️——————————————————呢间街坊小店专卖各种上海面食,虽然细细地但系吸引咗好多人🤩以前中学特登走出去美孚食,已经觉得好好味😋而家住喺红磡附近,试埋佢哋嘅分店,味道依然一样高质💖招牌卖点一定系佢哋大大份奶白色汤底嘅嫩鸡煨面,另外大部份面食价钱平均只系$50,绝对值得一试!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 嫩鸡烩面 $50 (4.3/5)食过唔少上海菜馆嘅嫩鸡煨面,始终都系呢间最得我心💕。汤底奶白色,带有奶香,入口鲜甜。用上正宗上海幼面,因为系烩面,所以传统上面条口感系会煮得软腍啲,可以索晒汤底。自己一向比较钟意有咬口嘅面条,但系觉得呢个嫩鸡烩面值得例外!配上大量鸡肉粒同蔬菜粒,嫩滑加爽脆,丰富口感☺️。而且份量超大,男士食都会够饱!.☞ 糖醋排骨面 $59 (4.1/5)超级好味嘅糖醋酱汁,甜甜酸酸非常开胃,质感稠稠地,黐满喺排骨上面!排骨外脆内滑,比想像中出色得多🤩!同样用上上海幼面,比烩面稍为硬身少少。汤底就系正常酱油汤,斋论汤底一定系嫩鸡煨面优胜。.☞ 鸡丝粉皮 $38 (3.8/5)有唔少鸡丝而且够滑。麻酱非常香,少少哋已经
❗️足料必食 心目中第一上海味道嫩鸡煨面❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 嫩鸡烩面 $50 (4.3/5)
食过唔少上海菜馆嘅嫩鸡煨面,始终都系呢间最得我心💕。
汤底奶白色,带有奶香,入口鲜甜。
配上大量鸡肉粒同蔬菜粒,嫩滑加爽脆,丰富口感☺️。
而且份量超大,男士食都会够饱!
☞ 糖醋排骨面 $59 (4.1/5)
排骨外脆内滑,比想像中出色得多🤩!
同样用上上海幼面,比烩面稍为硬身少少。
汤底就系正常酱油汤,斋论汤底一定系嫩鸡煨面优胜。
☞ 鸡丝粉皮 $38 (3.8/5)
有唔少鸡丝而且够滑。
麻酱非常香,少少哋已经够晒味。
不过粉皮就偏硬身🙈唔够滑,冇想像中咁出色。
而且呢一款系小食,所以份量会少啲,觉得其他面食比较出色!
——————————————————
✨整体味道: 4.2/5
✨环境装修: 3.8/5
✨服务态度: 4/5
✨性价比: 4.5/5
✨再访兴趣: 4.3/5
💞整体来讲
呢一间上海面食真系值得一试再encore,住喺附近嘅,作为每日饭堂都啱晒😆平平哋又大碗,仲系正宗上海味道,尤其系嫩鸡煨面,其他地方真系食唔到咁出色嘅煨面!