2018-07-24
吃货都知道元朗系美食嘅集中地。今日就带住怕油腻嘅妈妈食蒸气海鲜锅。蟹仙老板原来系海鲜嘅直销商,每日精心挑选最新鲜、质素最高嘅先拎番黎呢度俾客人做蒸锅。$298/1位 海鲜餐虽然唔系放题,但系已经好丰富!包括:澳洲青年龙虾/黄膏大奄 2人1只青口+蛏子皇+象拔蚌仔深海龙趸片+鲍鱼海虾 同蔬菜篮最后仲有个南瓜排骨粥食。佢地自制嘅柑桔柠檬都几好饮,常温唔太甜!未到繁忙时间时老板话俾我地知,黄膏肉蟹好罕有,可能一日精挑细选都得几十只。黄膏肉蟹望落爆膏肥美、膏呈鲜橙色。澳洲青年龙虾一样色泽鲜明通透、爆膏店员会帮我地每样食材顺序放入蒸锅,电磁炉计时唔会过火。店内采用嘅石锅传热均匀,唔会收干水份。黄膏肉蟹同龙虾都系蒸5分钟左右。蟹真系非常新鲜,仲要系重皮蟹!老板娘话呢个时候嘅蟹系最肥美,肉质好鲜甜。澳洲青年龙虾:同样有膏、肉质鲜甜弹牙。蛏子皇同象拔蚌蒸完唔缩水,肉质非常爽口鲜甜。海虾每人3只,新鲜易离壳,爽口弹牙。龙趸片鱼皮QQ,鱼肉弹牙。鲍鱼厚肉唔韧、鲜味!蔬菜好翠绿,食落又唔会太干。排骨粥底吸收晒海鲜、蟹水嘅精华变得咸鲜。四人同行仲送椰汁炖官燕足料唔太甜,滋润。
$298/1位 海鲜餐
虽然唔系放题,但系已经好丰富!
包括:
澳洲青年龙虾/黄膏大奄 2人1只
青口+蛏子皇+象拔蚌仔
深海龙趸片+鲍鱼
海虾 同蔬菜篮
最后仲有个南瓜排骨粥食。
佢地自制嘅柑桔柠檬都几好饮,常温唔太甜!
黄膏肉蟹望落爆膏肥美、膏呈鲜橙色。
澳洲青年龙虾一样色泽鲜明通透、爆膏
黄膏肉蟹同龙虾都系蒸5分钟左右。
澳洲青年龙虾:同样有膏、肉质鲜甜弹牙。
蛏子皇同象拔蚌蒸完唔缩水,肉质非常爽口鲜甜。
海虾每人3只,新鲜易离壳,爽口弹牙。
龙趸片鱼皮QQ,鱼肉弹牙。
鲍鱼厚肉唔韧、鲜味!
蔬菜好翠绿,食落又唔会太干。
排骨粥底吸收晒海鲜、蟹水嘅精华变得咸鲜。
四人同行仲送椰汁炖官燕
足料唔太甜,滋润。