2020-07-18 114 浏览
天气热辣辣最好就系开大冷气食鸡煲,今次去依间上水的烧皇烧烤专门店,除左有鸡煲仲有串烧等烧物,我想食既嘢都有齐晒。 我朋友唔太食得辣,所以我地点左椰子鸡煲(半只),加拿大特级牛肩肉及安格斯肥牛,白鳝片,响铃,娃娃菜,烧物叫左鹅肝多士,烧蚝,递单时店员好意提点烧物可以食完鸡煲先点,我地都大赞佢够细心。 椰子鸡煲好香椰子味,原来系用新鲜椰子,加上雪耳,红枣,杞子等等配料,未食已经有味觉的满足,侍应代为落鸡件,我地叫左半只都好多件鸡,滚起后朋友先饮一啖汤,大赞清甜,我地当然唔好执输一人饮一碗,真系好清润。至于配料,我觉得牛肩肉及安格斯肥牛各有各好,牛肩肉油脂偏少,但牛味香浓;安格斯肥牛偏肥带油脂,入口溶化,二款牛都系我的最爱。 食到最后太饱的关系,我地只点了鹅肝多士,鹅肝比较细和薄,口感欠奉,但多士蒜容味香焗得够脆口,下次要留肚再试埋其他串烧。