2022-11-27
九龙城呢个美食天堂除咗泰国菜之外,亦有好多火锅店,今次去咗「龙城金记海鲜火锅」大叹港式边炉。 餐厅感觉几新净,大部分座位都系卡位,而且够阔落,坐得几舒服。 食物方面,汤底同火锅配料选择非常多,单单汤底已经有二十多款,花多眼乱呀!配料由肉类、海鲜、蔬菜至丸同饺都有,而且性价比几高。 金银菜猪肺 拼 冬瓜元贝鸡锅 ($108)必须要大赞呢度嘅汤底好足料,金银菜猪肺锅有啖啖菜干同猪骨味,而且都有几多汤料,至于冬瓜元贝鸡锅比较浓味啲,餐厅好慷慨比咗好多元贝,好鲜味,入面嘅鸡件仲几滑。另外加$10就可以双拼鸳鸯锅(以价钱较高锅底为主锅),几开心㖞!❤️❤️ 手切鲜肥牛 (大)($268)手切肥牛份量都几多,厚度适中,望落脂肪唔算多,食落带少许筋,整体牛肉味几浓。 马刀贝 ($128)& 桂花蚌 ($128)海鲜好新鲜,马刀贝肉几大粒,桂花蚌份量正常,好爽口味道唔错。 😋新鲜鹅肠 ($78)一份都几大碟,鹅肠处理得够干净,食落好爽脆带点鹅油香。 鲜炸响铃 ($58)新鲜脆炸热辣辣响铃,一份有8件,食落无成口油,浸埋汤底食就perfect! 👍👍炸芋头 ($48)呢个炸芋头惊有惊喜,芋头够粉,刚炸好就咁
金银菜猪肺 拼 冬瓜元贝鸡锅 ($108)
手切鲜肥牛 (大)($268)
马刀贝 ($128)& 桂花蚌 ($128)
新鲜鹅肠 ($78)
一份都几大碟,鹅肠处理得够干净,食落好爽脆带点鹅油香。
鲜炸响铃 ($58)
炸芋头 ($48)
呢个炸芋头惊有惊喜,芋头够粉,刚炸好就咁食都好好味! 😉
散尾云吞 ($68)& 自家制韮菜饺($58)
各自一份有8粒,馅料好有份量,云吞入面有原只鲜虾,个人比较喜欢韮菜饺,皮薄多馅,食落好juicy,唯独调味略为重手咗啲。
杂锦时蔬 ($48)
蔬菜篮入面有4款菜,有生菜、油麦菜、小白菜及菜心。份量几足而且够新鲜,菜心几甜。 😊
餐厅食物质素唔错,价钱亦好相宜,店员会主动加汤,服务好贴心。见其他客人点咗海鲜好新鲜好吸引,有机会要再嚟试下!😉