2016-01-16
2016年元旦巳经开始约既四人饭局,见呢排天气凉凉地,就提议去食煲仔饭...之前听到同事讲,话食过呢间茶餐厅D煲仔饭唔错,就决定今晚去试试...到左门口唔驶等就可以入内就坐,入到去除了一张圆枱外,其余都坐满人,见到好多人都系食煲仔饭,我地都嗱嗱声睇餐牌叫野食...落完单见到隔离四人卡位有人起身埋单走人,我地就问落单亚姐可唔可以转卡位,亚姐话无问题,即时帮我地改番枱号...我地叫左三个煲仔饭加一个小菜,一罐可乐,两杯冻柠茶,一杯冻柠水...我地因为无睇餐牌D细字搞到好混乱,以为可乐系5蚊,冻柠茶/水系12蚊,想将原本巳落单既冻柠茶/水改番做可乐,落单亚姐无嫌我地烦,仲好好心解释番比我地听5蚊及12蚊既分别,原来系煲仔饭跟饮品要加12蚊,小菜跟饮品加5蚊,到最后我地都无改到,哈哈!虽然枱同枱之间既行人通道比够窄,环境&卫生一般般,但胜在待应服务态度非常好,拎住碟𩠌经过掂到我手踭即刻讲对唔住,上菜时会讲唔该、收野前会问清楚系咪可以收得,我地食饱饱佢执枱时会讲多谢晒......以茶餐厅有咁既服务水准,再加上食物份量及味道不错,巳经十分超值!!!下次再帮衬可以试下其他煲仔饭。
题外话/补充资料:
天气冻食完足料既煲仔饭,成个人暖笠笠,好饱好满足。