2024-07-11
朋友的介绍下, 一行4人黎到呢间川味鸡烤鱼大王食饭。呢间餐厅出名食烤鱼🐠同鸡煲🐔,所以就点左佢个午市火锅鸡煲试一试。平时食麻辣鸡煲就食得多,药膳鸡煲就好少食,见朋友唔太食得辣,所以就点左药膳鸡煲试一试。店员先将药膳汤底放在枱面,打开盖,好香药材味😋。店员再将鲜鸡送上,并将鸡件放入药膳煲煮熟。店员提醒我地,隔5至6分钟就可以食鸡架喇😍。鸡件煮熟后,食落口, 很嫩滑,不鞋口,很鲜甜😌。我地仲叫左其他配菜,有打边煲必须的猪肉片啦,豆腐啦,水饺啦,仲有杂菌拼盘。朋友仲想试埋其他野食, 再叫左一个大王米线二人套餐, 有大王米线1碗, 有2人份量, 小食2份, 我地叫左凉拌海蜇, 同埋茴味鸡翼. 很喜欢凉拌海蜇, 因为调料的搭配非常到位,蒜末与醋的酸爽十分夹,食完劲开胃👍🏻。虽然呢间餐厅系屋村小店,但是用料足,价钱又唔贵,下次再黎要试下佢地烤鱼呀🫰🏻。