2024-05-24
前排有啲著迷于鸡汤米线/面,经朋友介绍可一试铜锣湾嘅乐汤鸡面馆~今日同屋企人分别嗌咗两款刀削面 海蜇手撕鸡 加两杯豆浆本身以为系11:45开门 点知原来系12点 所以系附近徘徊咗阵 到11:55员工开门 佢哋好客气招呼我哋先入去 态度分Up Up Up凉拌海蜇手撕鸡先上,鸡丝、海蜇、红萝卜丝同青瓜丝比例啱啱好麻油味很香,味道调得刚刚好~ 啲鸡丝仲几滑添!虽然$58唔算平,但都值得一试~两碗刀削面的份量同用料对得上价钱,上枱时滚热辣,如果系天气比较凉去食的话会非常暖胃呢间的鸡汤有浓浓的金华火腿味,但个人觉得有啲太重,盖过咗鸡味 ⋯⋯屋企人嗌咗花胶鸡汤翅加鲍鱼,花胶同翅的份量都唔少,鸡就刚好俾到鸡髀位,肉质嫩滑~花胶大大旧,够入味的!可惜我叫的花胶鸡面的鸡(鸡胸位)都几鞋,有啲扣分另外可能刀削面比较厚身,未有好好吸收到个汤,食落唔够味⋯⋯ 下次可能叫米粉米线会好啲
今日同屋企人分别嗌咗两款刀削面 海蜇手撕鸡 加两杯豆浆
凉拌海蜇手撕鸡先上,鸡丝、海蜇、红萝卜丝同青瓜丝比例啱啱好