2019-07-08 538 浏览
今日带家母外出请佢食餐好,正逢大雨,火锅啱晒。👇🏻估唔到呢间火锅舖头咁大,店员带我们行去露台就坐,好似行极都未到。店内装饰十分雅致,用木制屏风隔开一间间,坐大堂都有包房之觉。露台亦有红灯笼、纸灯、竹屏风装饰,环境非常舒适。个名叫老锅火锅,上台的锅又真系老式铜锅,几有心思。👇🏻餐牌几丰富,四种特色锅底,肉类、海鲜、丸、饺、蔬菜应有尽有。饮品亦有清酒同自家制乌梅汁、菊花茶,几好饮。👇🏻【胶原蛋白美人锅】真系有原只乌鸡,鸡肉索晒汤汁,用料十分足,汤底鲜甜,饮足三碗,净系汤底我地都食到半饱😂冇几耐就上菜了。👇🏻【精选手切牛肩肉】肥瘦均匀,睇落几新鲜,摆盘精致。煮熟后入口,虽唔似雪花肥牛咁易咬烂,不过肉质劲道,有淡淡牛肉特有嘅香味,同埋大大份,好抵食。👇🏻【皇牌鱼肚】推介!厚切鱼肚,下锅后索晒汤汁,十分软糯,鱼肚质地细腻,好似食竹荪咁,鲜美弹牙。👇🏻【黑松露虾丸+鹅肝墨鱼丸】手打丸,弹牙,最紧要呢个配搭好新颖,黑松露味又唔会压住虾丸味,两者结合系特别的鲜味。墨鱼丸入面包著鹅肝,咬一啖好似寻宝咁,几得意。👇🏻【咸蛋黄炸鱼皮】现炸鱼皮,热辣辣,好脆,咸蛋黄包著成块鱼皮,稍带粉质嘅口感,同咸蛋黄嘅咸香
今日带家母外出请佢食餐好,正逢大雨,火锅啱晒。

胶原蛋白美容汤底

特选牛肩肉

皇室鱼肚

鹅肝墨鱼丸(半份)黑松露虾丸(半份)

👇🏻【咸蛋黄炸鱼皮】现炸鱼皮,热辣辣,好脆,咸蛋黄包著成块鱼皮,稍带粉质嘅口感,同咸蛋黄嘅咸香,忍唔住好快比我地食晒成碟。
咸蛋黄炸鱼皮

👇🏻呢个【冰菜】更是特别,原以为菜叶上的系水珠,原来系好似盐粒咁长在上面的,煮熟后都仲见到「冰粒」,食落十分爽脆,值得一试!
冰菜(限量)

👇🏻【稻庭乌龙面】其实就系乌冬,不过有铁网滤水,方便食客。
稻庭乌龙面

每碟送都份量十足,两人食多左啲,不过食到好满足,坐得阔落,环境清幽,店员服务友善,如果想食餐好,推介黎呢间。

2019-06-24
胶原蛋白美容汤底
特选牛肩肉
皇室鱼肚
鹅肝墨鱼丸(半份)黑松露虾丸(半份)
咸蛋黄炸鱼皮
冰菜(限量)