2018-03-24
今天专程去丼丼屋食佢新推出既限量黑天丼,网上宣传到好巴闭,每日每店限量供应20份,而星期六日就分两轮,我地中午去到青衣店只剩下一份,所以下午行完街,就早早去到荃湾店,终于有得食。黑天丼,故名思义,黑色的天妇罗丼,佢用左传说中三十年秘制的酱汁。是来自日本神奈川箱根人气店「じねんじょ荞麦専门店 箱根『九十九』」既天妇罗名物 。店里店外都做左黑天丼的宣传,显然一种superstar 的感觉,真的非试不可。引死人咩....未到17:30,我地仲在店外徘徊,店员就十分好态度咁请我地入座先,比左餐牌同水我地,十分客气。话够钟先可以落单,稍等片刻。早早来到的好处系有靓靓舒服的卡位座,日式的装修令人很舒适同放松黑天丼可以单点又可以定食,所谓定食即系配有绿茶冷面,和风沙律,面豉汤,半熟玉子天妇罗。而我地系单点,加15蚊追加半熟玉子天妇罗。靓靓餐牌,好多之前都食过之前最爱的就是这个天妇罗饼丼,高质食材很赞,靓芦笋,蟹柳,鱼,杂菜天妇罗,真的非常好食,都系因为佢,我地今次先咁大期望来试新产品。点左两份,两份都是黑天丼好足料!老实讲,黑天丼的卖相麻麻,不过如果是实力派,问题就不太大啦。哇!真的好足料!食材都不
而我地系单点,加15蚊追加半熟玉子天妇罗。
靓靓餐牌,好多之前都食过
点左两份,两份都是黑天丼好足料!
哇!真的好足料!食材都不差 ❤️
半熟蛋天妇罗,咬开一个口,d蛋汁就流晒出来,超juicy
茄子天妇罗,粉不算厚,都食到茄子的甜味。
一整条鳗鱼吖!不是平时食开的蒲烧,裹上一层炸粉,几乎认不出,炸粉都不算太厚。食到呢度,觉得好渴,我地觉得不足之处系太咸,哈哈,30年秘制酱汁太重口味了,如果比较之前的天妇罗饼丼,反而逊色左。
秋葵天妇罗就厚粉左,不过秋葵好好味!
一大旧南瓜天妇罗,南瓜好粉食到甜味,很不错!
日本丼好唔好味,有一个重要因素,就是米,米饭的好坏注定了丼的分数,黑天丼选用的米,非常爽,粒粒饱满晶莹,味道香甜,画龙点睛就是米。
虾天妇罗,不过不失。
足料的黑天丼食到好饱,不过就真的咸左,连饮几杯水都仲咸。希望下次唔好咁咸啦。