2018-09-24
女友人WK约请我食生日饭,我就约前(22-9-2018 Sat)晚食,我老公又跟住o黎食,咁就3个人一齐o黎WK食过o既呢间.我o地准时到达,餐厅已准备o左9成,睇见环境好舒适,而半自助o既餐汤同沙律吧已整好.我o地攞o左位后,就拣头盘同主菜,头盘有两种,纽西兰石蚝配葱红酒醋或辣茄汁(6只)同芝士焗加拿大龙虾,我o地3个人,就要一份纽西兰石蚝同两份芝士焗加拿大龙虾.我o地先攞汤同沙律,汤得一款,番茄本菇汤,味道o岩o岩好,唔会太酸.而各式餐包都唔暖,亦唔太软熟.沙律方面,烟鸭胸唔错,唔系薄切但唔太咸,而且竟然系juicy.烟三文鱼味道唔太浓,我觉得舒服.3份头盘o黎喇,纽西兰石蚝好瘦削唔肥美,味道正常吧.芝士焗加拿大龙虾系一只,好香,o岩o岩两只都系雌性,有好多膏.之后见沙律吧摆o左啲南瓜,灯笼椒同冬菇,呢啲系冷盘,亦雪到好冻,个人觉得因为太冻而唔好食.好耐,我o地3个主菜终于到o黎,WK要焗黑松露法国春鸡配烟肉及蘑菇红酒汁;我老公要印度咖哩羊肉配烤饼及白饭;我要加$20.00o既煎澳洲鲈鱼柳及大虾伴榛子牛油.开动,我o个份我先食配菜-菠菜苗,竟然辣,系啲汁辣,充满蒜味;鲈鱼外皮都脆o
我o地攞o左位后,就拣头盘同主菜,
我o地先攞汤同沙律,汤得一款,番茄本菇汤, 味道o岩o岩好,唔会太酸.而各式餐包都唔暖,亦唔太软熟.
沙律方面,烟鸭胸唔错,唔系薄切但唔太咸,而且竟然系juicy. 烟三文鱼味道唔太浓,我觉得舒服.
3份头盘o黎喇,纽西兰石蚝好瘦削唔肥美, 味道正常吧.
芝士焗加拿大龙虾系一只, 好香,o岩o岩两只都系雌性,有好多膏. 之后见沙律吧摆o左啲南瓜,灯笼椒同冬菇, 呢啲系冷盘,亦雪到好冻,个人觉得因为太冻而唔好食.
开动, 我o个份我先食配菜-菠菜苗,竟然辣,系啲汁辣,充满蒜味;鲈鱼外皮都脆o既,大虾好香,但太熟,啲肉开始莓同好黐壳,只系尾o个部份爽口.
老公o既印度咖哩羊肉配烤饼及白饭呢?拣餐时,WK提o左佢呢个好辣;落单时,侍应都提醒佢系辣,但老公就偏要试. 最后佢食落,话真系好辣,唔止辣重要好膻同好咸;白饭好干;烤饼唔脆系腍.WK话佢碗饭少好多,佢上次食系满满一碗.
而WK o既焗黑松露法国春鸡配烟肉及蘑菇红酒汁呢? 佢俾o左只髀我食,唔香脆亦唔够味,只食到啲牛油味,好一般.
食完后,侍应问我o地要咩甜品?我o地都要晒雪糕,老公同WK拣espresso,我要红桑子奶冻. Espresso味道好浓同回甘,夹埋红桑子奶冻中和好食好多.
最后叫埋餐茶,我同老公都要热柠水,WK要冻柠荼,全部正常冇问题.
呢餐令WK跌晒眼镜.
服务:
侍应态度良好,亦会密密斟水同收碟,不过好奇怪,我o地嗌埋单,个女职员企o系o度,问我o地系咪用咭?单都未俾就要我o地俾咭佢先.
其他:
餐刀唔够锋利,就连我o地食龙虾都起唔到肉,更何况WK要份鸡?