2020-09-03
2084 浏览
跑缘应该系全港唯一一间以跑步为主题嘅 cafe,老板系 68 岁嘅牧师 Dino。有宗教背景,可想而知 cafe 除咗做生意之外,亦都会参与社区服务,例如售卖饭券,派饭畀无家者等,可谓又黄有又有良知。既然以跑步为主题,店内嘅装饰同摆设当然同呢个主题有关,例如:放咗一啲有关跑步嘅书籍供食客借阅读;整咗一幅贴有跑手号码布嘅墙,前面仲挂满奖牌。除此之外,由于 Dino 亦有开班教授养生跑,所以店内有一幅墙画咗佢嘅跑步四式心得,图文并茂,资讯与趣味并重。叫咗个意式香辣虾意粉,原先估计系茄酱同 Tabasco 味为主,点知上枱时先发现原来系creamy 嘅蕃茄酱汁。由于叫咗少辣,辣味真系一瞬即逝😂,不过整体嚟讲,个意粉酸酸甜甜,配以洋葱同虾仁,再加上旁边嘅沙律,味道系唔错嘅。Dino 话大厨姨姨以前系社工,真系失敬失敬。再叫咗杯 Dirty (Dino 牧师 Special),采用嘅系明治奶,奶味好浓,本来并唔系我钟意嘅口味,不过由于咖啡味都好浓,成杯咖啡因而取得平衡,好饮👍。据 Dino 讲,咖啡用咗哥伦比亚豆,份量又由 18 gram 增加到 21.6 gram,所以果酸味少咗,咖啡味浓咗。
再叫咗杯 Dirty (Dino 牧师 Special),采用嘅系明治奶,奶味好浓,本来并唔系我钟意嘅口味,不过由于咖啡味都好浓,成杯咖啡因而取得平衡,好饮👍。据 Dino 讲,咖啡用咗哥伦比亚豆,份量又由 18 gram 增加到 21.6 gram,所以果酸味少咗,咖啡味浓咗。后来睇返 menu,原来仲有两杯特饮叫 “凉心 (HKers)” 同 “黄起 (Ga Yau)”,下次一定要试💪。