2022-01-27
跑马地相对比邻近铜锣湾、湾仔系一个节奏比较慢嘅社区,亦都汇聚咗好多来自唔同地方嘅街坊。以前喺度开餐厅都会谂有无人来😰,呢几年多咗咖啡店,亦多咗餐厅。😊对上一个比较新式嘅茶餐厅可能系「大少爷茶餐厅」,之前开喺「南亭」隔离。老街坊一定知。有好人来跑马地都会去帮衬旧祥兴,其中系因为比较Old School嘅茶室,其二系好多杂志都写过佢哋。但对于我来讲如果一个老派茶室嘅奶茶保持唔到之前嘅水准,餐牌唔迎新,喺依家年代难生存。🤨牛奶冰室肯定系喺跑马地呢30年以来,最大嘅茶餐厅。我几惊讶佢哋会喺养和医院对面嘅位置开餐厅,因为之前20年未试过有食肆喺𠮶度开店,主要来讲人流少!食物来讲对我颇为惊喜,好多茶餐厅都系A BCD餐,但呢度几多选择(附上餐牌),有中、有西。我钟意意大利蕃茄肉碎浓汤通粉 配牛乳炒滑蛋、蒜香牛油多士,我钟意呢度系因为早餐可以转埋做米线,外面好多净系通粉、公仔面或者米粉🍜,埋单40有找。奶茶亦尚可。牛奶冰室出现应该能够破跑马地旧茶室排队去饮奶茶、食蛋挞嘅局面😃。📩Email Rating: 🌝🌝🌝🌝🌜
📩Email Rating: 🌝🌝🌝🌝🌜
意大利蕃茄肉碎浓汤米线配牛乳炒滑蛋、蒜香牛油多士