2022-03-10
除左Soho、大坑,跑马地亦系假日好去处,最中意搭叮叮去到总站,再揾好吃的~ 呢间泰国餐厅全木装潢,感觉几chill! 墙上挂住几束稻米,播着泰国弦乐,两扇窗透住阳光,仿如置身泰国小木屋🛖重拾泰国风味,老公必点Singha泰啤。我就先点杯Rose~ ᴄʀɪꜱᴘʏ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʙʟᴇ ꜱᴘʀɪɴɢ ʀᴏʟʟꜱ 🫔一客4件,中间系咖喱素馅料。红萝卜丝、菜丝、粉丝,伴随好香咖喱味,春卷皮好脆口~ᴛʜᴀɪ ᴘʀᴀᴡɴ ᴄᴀᴋᴇꜱ 🦐四件圆圆虾饼切开8件,依然厚身大件,虾味鲜浓弹牙ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ɴᴇᴄᴋ 🥓烧得好干身,香口惹味,口感脆爽,香嫩而不腻。ᴍɪɴᴄᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ꜱᴀʟᴀᴅ 🥬用高碟上台卖相几靓,份量都唔少免治猪肉、柠檬叶、罗勒叶、红葱头,滴埋青柠,酸酸辣辣好惹味~放上生菜食好清爽,柠檬叶、罗勒叶香味尤其突出,加埋薄荷叶更香!ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴍɪʟᴋ ꜱᴏᴜᴘ ᴡɪᴛʜ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ🥥鸡肉多又鲜嫩,椰香、酸辣味道恰到好处几平均。仲有车厘茄,蘑菇,材料丰富ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ 🥢然后系我最爱既炒金边粉,面条软硬度刚好,烟烟韧韧。咸甜酸度平均,钟意辣既加埋辣椒籽
呢间泰国餐厅全木装潢,感觉几chill!
一客4件,中间系咖喱素馅料。
红萝卜丝、菜丝、粉丝,伴随好香咖喱味,春卷皮好脆口~
ᴛʜᴀɪ ᴘʀᴀᴡɴ ᴄᴀᴋᴇꜱ 🦐
四件圆圆虾饼切开8件,依然厚身大件,虾味鲜浓弹牙
ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ɴᴇᴄᴋ 🥓
烧得好干身,香口惹味,口感脆爽,香嫩而不腻。
ᴍɪɴᴄᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ꜱᴀʟᴀᴅ 🥬
用高碟上台卖相几靓,份量都唔少
鸡肉多又鲜嫩,椰香、酸辣味道恰到好处几平均。
仲有车厘茄,蘑菇,材料丰富
ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ 🥢
然后系我最爱既炒金边粉,
面条软硬度刚好,烟烟韧韧。
咸甜酸度平均,钟意辣既加埋辣椒籽粉仲正!
ᴍᴀɴɢᴏ ᴡɪᴛʜ ꜱᴛɪᴄᴋʏ ʀɪᴄᴇ 🌾
食泰国菜我点饱都要点芒果糯米饭,
呢度用既系泰国芒果唔会太甜,好balance,芒果肉半熟唔淋身。
紫白糯米,软糯中带质感,加埋香滑椰奶,真系满足!