昨晚book左台同邻居友好们喺跑马地长胜厅 Home Straight食Semi Buffet.7点10分座低,啱啱赶得切睇第一场比赛.先去salad bar 攞左一两碟菜食,选择唔算太多.但叫做开下appetite.跟住叫服务生搯了一碗汤,是十分润肺的白菜干猪肺汤,之后仲特登叫距搯碗净猪肺.7点40分左右点Main Course,但系竟然话无我想食嘅烧法国春鸡伴意大利饭.点了泰式马沙文羊膝咖哩伴白饭.上菜时间尚可.咖哩汁不错,但羊膝不够软腍,可以再控制得好一点.朋友们分别点了烤黑鳕鱼柳伴甜椒酱及柠檬朝鲜蓟蓉与菠菜及蘑菇意大利粉.黑鳕鱼分量算是够料. 而且汁亦带出鱼嘅鲜味,同时去走腥味.意大利粉 Cannelloni 学名系粗通心粉,但睇落似Lasagne多D.最后甜品也食埋,款式不算做好特别,都是预计到的蛋糕及水果.3道courses食晒.成400一位.价钱有点比想像中贵.
7点10分座低,啱啱赶得切睇第一场比赛.
点了泰式马沙文羊膝咖哩伴白饭.上菜时间尚可.
咖哩汁不错,但羊膝不够软腍,可以再控制得好一点.
朋友们分别点了烤黑鳕鱼柳伴甜椒酱及柠檬朝鲜蓟蓉与
菠菜及蘑菇意大利粉.
黑鳕鱼分量算是够料. 而且汁亦带出鱼嘅鲜味,同时去走腥味.
最后甜品也食埋,
净猪肺渣
甜品的选择
Cannelloni 伴菠菜及蘑菇
烤黑鳕鱼柳伴甜椒酱及柠檬朝鲜蓟蓉
泰式马沙文羊膝咖哩
成400一位.
价钱有点比想像中贵.
题外话/补充资料: 虽然汤水系时令的,但如果禁啱比你去到有菜干猪肺汤,记得叫距连渣搯埋.好补架.
2014-02-12
用餐优惠