2014-05-23 5063 浏览
哩个系我写嘅食评, 等我自我介绍一下先, 好快!我好中意食野,成日都会得闲无事就OPENRICE, esp上堂上到就瞓果阵好想寻找d好食又负担得起的好东西, 因为我就快食穷自己了ANYWAYS,言归正传::::::我最近跌断左只脚/_\打哂石膏咁, 已经足不出户左一星期21/5果日有朋友好好咁黎推我去街但谂左好耐, 香港人多车多, 又落雨,可以去边-_-最后决定左去HIGH TEA, 但系讲真, 食过grand hyatt, antique, sevva, le gouter bernardaud...都冇一个又好食又舒适又价钱合理大佬!-_-grandhyatt & le gouter的蛋糕仲难食过圣安娜, antique&sevva的服务态度唉...仲要咁贵-0-所以最后决定了去我一直想试的CAFE DEADEND咁偏僻+我只跛脚可以点去?中环搭的士30蚊左右,,但如果你行到,试试由上环行上黎,会经过好多好有feel的建筑物当然,你也会行到出哂汗FOR SURE!去到发现佢冇开OUTDOOR位, INDOOR位不大, 大约6张tables + 吧枱对住open kitchend s
哩个系我写嘅食评, 等我自我介绍一下先, 好快!
好想寻找d好食又负担得起的好东西, 因为我就快食穷自己了
ANYWAYS,言归正传::::::

我最近跌断左只脚/_\打哂石膏咁, 已经足不出户左一星期
21/5果日有朋友好好咁黎推我去街
但谂左好耐, 香港人多车多, 又落雨,可以去边-_-
所以最后决定了去我一直想试的CAFE DEADEND

当然,你也会行到出哂汗FOR SURE!

d staff见到我跛,好nice咁扶我同帮我开门

一放低餐牌,佢就话已经卖哂bagel & (唔记得左咩)
但好采,我想试的BELT & STEAK SALAD都仲有
steak salad
steak salad好juicy!!!!!还有我最爱的rocket
 poached egg是糖心的!!!!!!
个汁酸酸甜甜好开胃
)))))

咖啡我本身叫左个DIRTY, 系ICED MILK + HOT ESPRESSO, 但可惜佢上果阵我去左TOILET, 所以睇唔到佢本身系点, dirty好好饮, 系好滑好滑嘅flatwhite cox佢好奶
好中意!

但DIRTY太细杯了, 所以我叫多左杯, 本身谂住叫FLATWHITE,但佢话FLATWHITE冇LATTEART...(奇怪,我在MELBOURNE日日饮FLATWHITE都有LATTE ART: 连hot chocolate都有XDDDD
melbourne的咖啡果然系best coffee in the world XD)
Latte
但不得不赞CAFEDEADEND的LATTEART好靓
))))))))))))))))

冇影到BELT的独照, 只能说大家都忍唔住食了! BELT系BACON&EGG HAMBURGER, 有蛋浆流出

但最SURPRISED的不是HAMBURGER, 而是伴碟的YOGURT, 好FRESH, 好似系自家制的
apple tart
甜品得两样, 但我想佢全心全意做的这两款比其他多款但唔好食的好多了
我们叫了APPLETART, 本身都想试下佢个CHOCOLATE TERRINE但系佢冇左血橙SORBET:"0变左RASBERRY SORBET,所以冇咁特别
P
哩个APPLETART系全个APPLE切片再砌返埋, 我唔系好like cinnamon的都觉得好味因为佢唔算太重
但系个皮实在太好味了!好香牛油味,好脆好松化
DDDDDDD vanilla雪榚+caramel+榛子

佢6pm closes, 530 last order
为免阻住人地收工,我在530已开始call taxi,但call左4次都冇
太偏僻了吧
但好采之后见到有的士, 如果唔系我个frd就要推我架轮椅落亡命斜*0*

题外话/补充资料: 很窝心的员工:) 问我只脚整亲食唔食得牛架?:o 之后仲喺instagram祝我早日康复:) thankyou!
2014-05-21
steak salad