2018-02-12
早几个月前同太座系日本番黎,佢一直对日本既和牛念念不忘所以揾左好耐之后,我择左和牛88同佢庆祝情人节,谂住比个小surprise 比佢。今次就试左佢地既情人节套餐-- "龙"情蜜意8道全餐。先讲感受,和牛88绝对无改错名,佢地既和牛真系有质素,系香港绝对数一数二。今日食既菜入面,只要系同和牛有关我都觉得好好味。其他既对比下就正正常常啦~ Entree 佢对出左烧牛肉沙律同带子甜虾。先讲沙律,啲蔬菜好新鲜,佩上和牛,系一个相当出色既entree. 至于带子甜虾,,两样都好新鲜。再黎系浓味蟹膏甲罗烧,我个人就比较重口味,所以好中意。太太话有啲太浓味,好采有cream,令佢都好易口。食完浓味蟹膏,出左雪葩比我。唔好睇小呢个奇貌不扬既小雪葩,佢系成餐饭既转捩点!!!!!! 不得了。非常fresh,为之后既和牛好好铺路。本身我仲惊啲蟹膏味太浓,好彩有雪葩吊一吊味。我敢讲句,豪无破绽。再黎系我今晚最中意既菜式---薄切和牛寿司,薄薄一片,即叫即烧,烧走左少少肥膏之后令块和牛更香,将葱及蒜一同卷住饭团及和牛吃, 味道相当好, 入口即溶。不得了! 之后终于到主菜啦,和牛系绝对既五星,咬落去啲肉汁涌哂出
之后终于到主菜啦,和牛系绝对既五星,咬落去啲肉汁涌哂出黎。绝对唔系平时啲Angus/ Prime 可以比媲美。但龙虾就相对起上黎就少少被比下去。下次可能剩系出牛扒就ok lu~
最后既Dessert presentation 系唔错既,但如果佩雪糕就更好。(太太仲特登同经理提意左... 哈,希望可以有雪糕啦!)
带子甜虾他他
烧牛肉沙律