2023-08-30
平时都系妈咪跟我去食我食过认为好味嘅餐厅,估唔到有朝一日竟然会掉番转。🤷🏻♀️🤷🏻♀️上星期佢同某auntie食过呢间酒楼之后,就话揾日同我食,咁啱今日攞咗假陪老豆去拎回乡卡,我就话不如拎完卡搭车过嚟食啦,反正都咁近。通常主打做婚宴嘅酒楼都唔会太难食,呢间都唔例外,食物中规中矩,味道ok但未至于有惊喜,不过点心款式选择算多,有怀旧系列亦有新派造型系列。当中最得我欢心嘅系竟然有鹌鹑蛋烧卖,而且味道唔错。妈咪极力推荐呢个春风得意肠,入面包咗酿咗虾胶同粟米嘅油炸鬼,口感丰富,而且油炸鬼唔会太腍,仲保持到少少脆度,但搭配嘅豉油太咸。呢个点心拼盘每款各有2件,啱晒2个细食嘅女仔嗌嚟Share,不过妈咪同老豆都话个黄金糕好硬好难食,我冇食唔知,但个烧卖同菜苗饺系正常嘅,不过个潮州粉果一夹就散,个皮嘅澄面同水嘅比例应该出咗问题……🤔🤔星洲炒米系下午茶时段供应嘅,呢个分量卖58蚊好抵食,而且炒得好干身,唔会太油,味道贴近茶记口味,配料有叉烧、虾仁、韭黄、鸡蛋、洋葱等,算几足料。最差系呢个五香牛杂,除咗牛肠炆得算入味,其余牛肚、牛肺都超韧,仲要下面垫劲多萝卜,有渣又唔入味,失败!因为呢间酒楼系婚宴集团旗
因为呢间酒楼系婚宴集团旗下,所以场内主打无柱式设计,够晒开扬,室外仲有一个小场地可以做户外证婚。