2024-06-23
香港人北上消费热潮持续,好多国内嘅知名连锁食肆都纷纷进驻香港各大商场。呢日放假,我就同屋企人嚟咗沙田探鱼,试吓内地好出名嘅烤鱼究竟有几正👍🏻嚟到探鱼嘅门外,见到佢嘅装横同深圳嘅分店都保持同一嘅风格。门外嘅橙色灯箱非常耀眼,一睇就认得出,店内嘅面积虽然清唔上好大,但基本上都系卡位,坐得十分舒适。而且店员嘅服务都唔错,有求必应,反应好快👍🏻来到探鱼当然要食烤鱼啦!见到佢种类都几多,有唔同嘅味道选择,而且鱼亦都有三款,我哋拣咗最贵嘅𫚔鱼,味道就选咗豪吉®️藤椒油鲜青椒爽麻味烤鱼。话咁快烤鱼就上菜,果然非常大条,见到肉地都好厚,𫚔鱼嘅骨唔多,就算有都好大条骨,唔怕会哽骨。而且肉质软滑,食落啖啖肉,两个人先会食得晒。食烤鱼。最重要就系佢嘅调味同汤汁,呢个藤椒青椒爽麻味烤鱼真系一绝,绝对推介俾大家,我不嬲都认为藤椒青椒系非常好食,因为佢唔算好辣,但味道偏重,麻味亦都够,食落好过瘾,令到味蕾都留低藤椒嘅香味。听闻呢个汤汁系用咗豪吉嘅藤椒青椒油去调制,味道真系唔错,搞到我都好想买返支返屋企。烤鱼上面亦都铺满咗藤椒同青椒,令到味道更加突出。而且店舖仲好聪明地加咗豆腐,啲豆腐索晒咁惹味嘅藤椒汁,食到令人直头
来到探鱼当然要食烤鱼啦!见到佢种类都几多,有唔同嘅味道选择,而且鱼亦都有三款,我哋拣咗最贵嘅𫚔鱼,味道就选咗豪吉®️藤椒油鲜青椒爽麻味烤鱼。话咁快烤鱼就上菜,果然非常大条,见到肉地都好厚,𫚔鱼嘅骨唔多,就算有都好大条骨,唔怕会哽骨。而且肉质软滑,食落啖啖肉,两个人先会食得晒。食烤鱼。最重要就系佢嘅调味同汤汁,呢个藤椒青椒爽麻味烤鱼真系一绝,绝对推介俾大家,我不嬲都认为藤椒青椒系非常好食,因为佢唔算好辣,但味道偏重,麻味亦都够,食落好过瘾,令到味蕾都留低藤椒嘅香味。听闻呢个汤汁系用咗豪吉嘅藤椒青椒油去调制,味道真系唔错,搞到我都好想买返支返屋企。烤鱼上面亦都铺满咗藤椒同青椒,令到味道更加突出。而且店舖仲好聪明地加咗豆腐,啲豆腐索晒咁惹味嘅藤椒汁,食到令人直头想嗌碗饭。
另外我哋都叫咗小食,包括易燃易爆小吃天团,呢个名都几特别,其实系一啲中式嘅炸物,包括炸到卜卜脆嘅金菇、山药片、炸鸡、同埋酥肉。炸鸡都几Juicy同厚肉,酥肉肉质厚实,山药片切到好薄好薄,好似食薯片咁脆卜卜,好好食😋
我从来未食过牛蛙,今次就叫咗个酥炸牛蛙来试吓,估唔到只牛蛙髀可以咁大咁长咁多肉,好难想像呢只牛蛙原本有几大。酥炸牛蛙算系咁多道菜之中最辣嘅一道菜,但都系可接受嘅程度,肉质鲜嫩,炸得唔会干身,值得一试。
探鱼仲有自助冰粉,有齐所有冰粉嘅配料,等客人自己调制,呢个做法都唔错,令到想唔食咁甜嘅人都可以调出最适合自己嘅味道,而且配料好多,包括有白珍珠、葡萄干、山楂片、黑糖麻糬、花生、桂花蜜等等,俾客人都可以有尝试整冰粉嘅体验。