2024-04-22
跨越半世纪老字号‼️正宗印度餐厅🇮🇳全球77间分店🌍🔥好多印度人都去食!#sdm尖沙咀 #sdm佐敦 #sdm小店 #sdm印度菜💎 Chicken tikka 脆皮鸡腿红辣椒烤鸡$140值得一试‼️(😋:8/10)👍🏻:呢个烤鸡味道几特别👅系印度香料加印度酸奶加香草腌制嘅鸡肉🍗所以个味道都几浓👎🏿:。💎 Chicken Lolly Pop 鸡肉棒棒糖 $80必试💯💯(😋:8.8/10)👍🏻:呢个差唔多系每枱必点!每嚿鸡髀都可以好似波板糖🍭咁拎住食,又方便又好食🤤氹小朋友👧🏻👦🏻(小编作为大朋友都表示巧开心🥳)呢个鸡烧完都依然keep到juicy 🍗仲可以好似m记咁配甜酸酱👎🏿:。💎 Butter Dosa 牛油薄煎饼$80必试💯💯(😋:8.5/10)👍🏻:打卡必点📸超级长🤣好似话真系有一米!去咁多间印度餐厅都未见过,好特别🥳🥳🥳同埋整得好薄,真系好脆,有少少似食薯片咁🤩不过!真系最好有3-4个人一齐share😂👎🏿:𠮶三个酱就我个人麻麻地💎 Garlic Naan 印度大蒜烤饼 $40 必试💯💯(😋:8/10)👍🏻:足料嘅大蒜烤饼😍😍一上枱就超级香蒜茸味🧄大大块,空气感十足🫓每啖都有蒜茸
#sdm尖沙咀 #sdm佐敦 #sdm小店 #sdm印度菜
💎 Chicken tikka 脆皮鸡腿红辣椒烤鸡$140
值得一试‼️(😋:8/10)
💎 Chicken Lolly Pop 鸡肉棒棒糖 $80
必试💯💯(😋:8.8/10)
💎 Butter Dosa 牛油薄煎饼$80
必试💯💯(😋:8.5/10)
👎🏿:𠮶三个酱就我个人麻麻地
💎 Garlic Naan 印度大蒜烤饼 $40
必试💯💯(😋:8/10)
💎 Palak paneer 印式芝士菠菜$90
可以一试✅(😋:7.7/10)
👍🏻:绿色𠮶碗,纯素🌱Paneer即系是印度芝士🫕系一种就算加热咗都唔会用嘅芝士,所以食嘅时候依然会系一嚿嚿咁🧀🧀加埋新鲜菠菜、洋葱、印度香料同香草做成嘅酱汁🧅🥬
💎 Chicken kurma 鸡库马尔 $120
可以一试✅(😋:7.5/10)
👍🏻:黄色𠮶碗,本身以为系咖哩味会好浓🥘但原来系印度咖哩里面kurma算系最温和嘅一款,主要系其他印度香料味,鸡肉入面就大约有4件🍗
👎🏿:。
💎 Mutton sukka varuval 山羊肉 $140
正正常常⭕️(😋:7/10)
👍🏻:羊肉炒印度香料🌶️加埋少少辣椒,感觉有少少似手撕鸡咁一丝丝嘅羊肉,冇咁有口感
👎🏿:这个卖相🤭🤭唔知点解同其他差咁远😂
💎 Mango lassi 芒果印度奶昔 $40
必试💯💯(😋:8.3/10)
👍🏻:好香浓嘅芒果味🥭比起出面嘅奶昔会再结身少少
👎🏿:。
㊙️呢间餐厅在印度已经超过60年❤️🔥系全球17个国家都有分店。餐厅装修风格充满印度特色🇮🇳侍应同厨师都系正宗的印度人,非常传统🤭🤭
环境:8/10
服务:8/10
价钱:人均约$200
性价比:8/10
📍 Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀宝勒巷3-7A号万事昌广场2楼202号舖
可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都会更新唔同餐厅🍽📍带大家喺香港周围食💛
#香港 #香港好去处 #香港美食 #尖沙咀好去处 #尖沙咀美食 #尖沙咀 黄店 #尖沙咀cafe #尖沙咀 #尖沙咀餐厅 #佐敦 #佐敦美食 #佐敦好去处 #anjappar #anjapparchettinad #anjapparchettinadrestaurant #anjapparhk