2019-09-27
将军澳中心最近翻新完,发现多咗好多新餐厅,就去咗呢间望落几吸引既泰式餐厅食晚饭~招牌无骨海南鸡饭~海南鸡最正就系唔使lur骨,可以食到啖啖肉,估唔到佢哋呢度嘅海南鸡分量几多,食到泰式香料味道,鸡肉质感结实,但食落唔干身,尚算juicy~成个套餐跟左汤同埋有碗油饭,萝卜汤足料,萝卜香味渗透出来~油饭几惊喜,没有满口油腻感,少少油香配上少量泰式香料令整碗白饭味道升华🤤马来海鲜炒粉丝~粉丝炒得够镬气,海鲜分量尚算多,有虾有青口鱼片鱿鱼等等,马来酱汁渗透了粉丝入面,尚算入味,我个人钟意重口味少少,叫侍应哥哥拎咗啲辣椒酱俾我~粉丝份量都几多,适合两至三个人share🤔顺带一提,有位好后生既男侍应好好人,佢话辣椒酱有款比较水啲,有款就比较稠啲,佢攞晒两款黎俾我试,而且态度劲nice,够醒目,好欣赏佢🤩泰式蚝仔蛋~上菜𠮶阵因为铁板嘅关系,仲听到吱吱声,𠮶阵已经流晒口水🤤蚝仔大大粒,热辣辣一啖咬落去蚝汁已经流晒出嚟,新鲜嘅味道配合炒鸡蛋一流🤤仲有份泰式酱汁,淡淡的酸味令整个味道层次更有惊喜🤩手作班兰椰丝卷~第一次见呢个配搭,椰丝唔会整到好干身,食落湿湿润润配埋斑斓味道嘅班cake皮食落感觉几有趣,不过
马来海鲜炒粉丝~
泰式蚝仔蛋~
手作班兰椰丝卷~
第一次见呢个配搭,椰丝唔会整到好干身,食落湿湿润润配埋斑斓味道嘅班cake皮食落感觉几有趣,不过个人认为加啲脆脆味道层次会更好😍
杏仁黑糖仙草鲜奶~
系新颖嘅配搭,估唔到又几夹,杏仁嘅香味配合黑糖鲜奶令味道层次更丰富,仙草取代珍珠少左珍珠𠮶份饱济感,反而令整个感觉更加清新☺️
西柚冻顶乌龙~
酸酸甜甜嘅感觉开胃,西柚清新嘅感觉帮助refresh一下🤩