2015-05-24
朋友推介之下,决定约埋一齐去路边㶽试吓,估唔到竟然在放工嘅时候挂红雨,因为一早约好的关系,我哋决定就算红雨照去试吓。虽然呢个地方,我唔太好熟悉,不过经过路边㶽嘅侍应指引之下都好容易揾到。这里汤底比出面的餐厅特别, 如花雕醉鸡㶽, 水煮鱼㶽, 招牌什菌花甲蟹㶽等等, 另食物的选择亦好多.在火㶽前, 我哋叫咗两个小食,陈醋野山云耳及椒盐鱿鱼须, 陈醋野山云耳,清新开胃, 而椒盐鱿鱼须,相信系即叫即整,外脆内软,香口惹味。 食完小食,我哋叫咗今晚嘅主角招牌什菌花甲蟹㶽,在汤底来之前,侍应好细心送上不同的配料,有我至爱嘅蒜头,每次打边炉我都会食好多蒜头,而呢度嘅配料系任你随意落嘅,并无限制。除咗什菌花甲蟹㶽,我哋亦叫了手切本地肥牛及安格斯肥牛, 三宝饺,手打四宝丸,粉肠,同埋我至爱嘅响铃。登登登, 主角出场啦,汤底好鲜甜,吸收所有嘅精华非常入味,在打边炉前,我哋每人饮咗两碗汤,好多蟹膏呀,食得出蟹及花甲都好新鲜,而且汤底里面仲有不同什菌,非常足料,真系值得推介。 而手切本地肥牛同埋安格斯肥牛, 我比较喜欢本地手切肥牛,因牛肉肥瘦适中,而朋友较喜欢安格斯肥牛,不过嚟到嘅话两个都值得一试。