2018-05-09
接朋友仔收工,谂住近近地系红磡食少少嘢,揾个地方坐下倾下偈,咁啱呢几日都落雨凉凉地,打边炉就最暖身。入到去,老板表示佢哋佢鸡煲非常唔错,尤其鸡肉系农场鸡,肉质鲜味,可惜朋友唔太喜欢食鸡煲。不过海鲜粥底火锅亦系招牌菜,有七种海鲜咁把炮。好,一于会一会佢个海龙王,睇下系咪真系咁坚。侍应首先上前菜,而呢个海龙王锅亦可以拣五种配料,我哋拣咗手打嘅墨鱼丸、鸡骨丸、云吞、农场鸡同手切肥牛,卖相似乎唔错。比较特别既系鸡骨丸,食落有脆脆既鸡软骨,好得意。而云吞都几新鲜,入面虾多过肉,我钟意。农场鸡件好香鸡味,唔似平时既冰鲜鸡,啖啖都系肉之余,肉质结实,如果份量再多少少就好了。另外肥牛都非常唔错,有雪花但唔肥,食落又香牛味,最啱啲怕肥但又钟意食牛既朋友。跟住系大大只既花蟹,够晒新鲜,而且肉质鲜甜够实净,绝对唔系水蟹。食落都多肉架,而且仲好甜好多汁,蟹既甜味仲保留系粥底,劲正。唔好睇少啲虾,食餐饭最难忘既就系佢,点解?佢正当我想夹起佢落锅时,佢竟然从个碗跳左落地,新鲜到不得了,吓到我同隔离台既客人,大家相视而笑。肉质够弹牙,果然够新鲜,而且仲流出橙色既虾膏。而海鲜拼盘就有鲍鱼、贵妃蚌、蛏子、大蚬、斑腩肉,
肉质够弹牙,果然够新鲜,而且仲流出橙色既虾膏。
而海鲜拼盘就有鲍鱼、贵妃蚌、蛏子、大蚬、斑腩肉,非常足料。蚬肉无沙,十分厚肉,鱼肉连皮,啖啖都充满骨胶原,绝对系女士既挚爱。
至于鲍鱼咁大只,净系睇图都知:掂啊!
大大只贵妃蚌,弹牙又爽口,唔会太韧。
所以食到咁上下,我哋加多左碟醉鸡,估唔到有咁大碟,有酒香但唔会太浓,同鸡肉好夹,呢度既鸡绝对值得一叫再叫。
食到最后,侍应会送上芋头粟米等配料,再加埋葱、大头菜、莞荽、冬菜等煮粥,粥底吸收晒海鲜既鲜甜同鸡油香味,非常甜,而且好绵,虽然好饱,但都忍唔住食多几碗,呢个粥系今日既主菜,可惜多到食唔晒,如果比多十个胃我就好了。