2024-05-22
呢一编应该系我2024年内最后一编香港餐饮介绍我将会展开新既旅行人生今日约左朋友系沙田,顺便系呢一区食原来沙田新城市商场已经变左好多\变了很多,而家连国内品牌酸菜鱼都入场,剩下既餐厅都人流不多今次选择到访香港永年茶餐厅因为佢菜单选择够多,有扒食又有车仔面,一次过可以满足唔同既选择同行几人,有人食车仔面有人食净送有人食扒,各有各食,选择多就系茶记既特色我们点了一客5成熟既铁板牛扒,配酥皮红汤,配脆面,烧汁牛扒用上特选部位,同高级扒食既肉质一样,牛肉味特浓,5成熟半粉红够嫩滑,再饮埋个酥皮汤,大满足车仔面,招牌面,鱿鱼,红肠,鱼蛋,菜,萝卜,猪红,满满的车仔面配料几乎都见唔到面底~鱿鱼爽口,猪红带点甜,好好食,每一样食材都有自己既味道,车仔面既精彩之处就系咁样,而家出面车仔面少左咁做,好多食材都系差不多味道~再黎牛三宝,份量超多,牛腩牛筋牛肚卤到好入味女人面,花胶系主角,其他都系素食类,走健康路线,加埋配一碗紫菜汤面底有河粉,幼面等唔同选配,萝卜够淋身够甜,花胶滋补,成碗份量女仔食都几乎食唔晒,份量够多够好食#永年车仔面 #永年车仔面茶冰厅#永年茶餐厅 #沙田美食 #香港美食 #沙田揾食
呢一编应该系我2024年内最后一编香港餐饮介绍
我将会展开新既旅行人生
今日约左朋友系沙田,顺便系呢一区食
原来沙田新城市商场已经变左好多
变了很多,而家连国内品牌酸菜鱼都入场,剩下既餐厅都人流不多
今次选择到访香港永年茶餐厅
同行几人,有人食车仔面有人食净送
有人食扒,各有各食,选择多就系茶记既特色
我们点了一客5成熟既铁板牛扒,配酥皮红汤,配脆面,烧汁
再黎牛三宝,份量超多,牛腩牛筋牛肚卤到好入味
#永年车仔面 #永年车仔面茶冰厅
#永年茶餐厅 #沙田美食 #香港美食 #沙田揾食 #hkblogger #点评 #沙田好味道 #香港夜缤纷