2018-06-07
落开鸭记买啲嘢,就顺便揾埋细佬食晚饭,佢话想食米线,醒记就晌鸭记有家小店「软桥」卖米苔目,虽然跟米线唔同,当喺带佢试试啲特色嘢。「软桥」位处鸭寮街,本应唔难揾,但门面颇窄,唔多起眼,招牌又晌顶一顶,好易过门不入,其实就喺远在天边、近在眼前。而铺内形状,可想而知呈长条形,都几深架。不过,胜在够光猛,环境企理,啲阿姐招呼亦殷勤有礼,比好多深水埗茶记啲招呼好。除米苔目,原来佢哋仲有好多滋味小食,大部份小食都有真实相片贴晒晌墙上俾客人参考。至于米苔目系列,就如车仔面咁,基本包两𩠌,配猪骨汤,大大碗定价$36。当然,加𩠌、转汤底、转其他粉面都唔喺问题。好多人对米苔目都比较陌生,小弟都喺晌台东食过一次,但店员都好乐意介绍吓佢哋手造嘅米苔目。想悭啲,都仲有选择,另一个餐牌罗列出大堆单𩠌粉面或净𩠌,只卖$29。凉拌莲藕 $18啲莲藕薄切,片片厚度匀一,一咬好爽脆,咯咯声。而揾蒜蓉、芝麻、葱花,再加少少酱油做成凉拌,既感觉凉凉爽爽,味道鲜浓又好食。蒜蓉鸭肉 $39虽然无用「凉拌」一词,但跟藕片做法一样,同样以蒜蓉、芝麻、葱花,再加酱油作调味,所以,几咁浓香惹味。最正喺啲鸭肉,质地软腍松化,又有鸭肉香,却
虽然无用「凉拌」一词,但跟藕片做法一样,同样以蒜蓉、芝麻、葱花,再加酱油作调味,所以,几咁浓香惹味。最正喺啲鸭肉,质地软腍松化,又有鸭肉香,却唔会有鸭臊味,片片切得薄薄哋易入口。
无转汤底,而个猪骨汤底味道唔错,当然,唔会好似日本拉面𠮶啲浓到浆口,但香而不腻。至于啲米苔目,个样有啲似银针粉,店员更强调喺自家人手制作,无添加,入口有米香,但无预期咁有咬口感。牛肉及鸡肉都落唔少,一啲都无手紧,仲伴有好多椰菜丝添。 台南猪手饭 $39
啲猪手以小砵盛载,颇有地道风味。有别平时港式面档啲南乳猪手,台南猪手霎眼望埋去啲似潮式,伴上咸酸菜同黄豆。啲猪手炆得好化,皮下啲骨胶原非常厚身,整体味道唔错。 蜂蜜红枣茶 $10、忌廉 $8
饮品方面都喺啲港式或汽水,反而晌墙上见到有啲蜂蜜特饮,就试咗杯蜂蜜红枣茶,细佬就钟意饮忌廉。杯蜂蜜红枣茶都几大杯,啲蜂蜜几清甜,但红枣部份就算搞匀晒都唔算好突出。 深水埗区嘅居民占大多数都喺基层,便宜嘅餐厅选择都唔少,「软桥」可以讲喺其中一家。食完餐饭九点都未到,但鸭寮街啲小贩档近乎收晒,立时变得好静。