2019-09-29
1906 浏览
好耐冇食过茶楼式既素菜餐馆,记得好细个既时候,好似嚟过一次,因为嬷嬷系食斋,都会周不时去斋舖食,加上呢间「三德素食馆」有分店,冇记错应该真系嚟食过,平时都系同屋企人食,今日就同另一半嚟食。环境好近北角地铁站,十分容易揾,餐厅位于楼上,所占面积都好大,内里既装修、摆设都系茶楼形式。沙嗲素串烧 $55外型睇同真既沙嗲牛/鸡串烧一样,素肉大多以大豆制成,呢款串烧都系,沙嗲汁都几入味,虽然系素但都有仿肉质既咬口。香煎海苔薄饼 $28必吃!原本以为系成块紫菜放入薄饼,原来唔系,本身怕冇紫菜味,但一咬开已经散发岀海苔香气,好似平时食紫菜梳打饼咁岀味,好香口。XO酱芹香鱼腐猴皇菇 $78每次到素食餐厅/斋馆都会食菇,总觉得厨师会更识得处理。份量不少,猴皇菇弹牙索到XO酱,西芹爽口,素鱼腐同为大豆制成品,见点左一枱都系炸物咁制,所以叫返碟炒菜。脆皮芝士糯米鸡 $75脆炸腐皮包住糯米饭及素鸡,炸皮十分脆口,配上腍糯口感,边个话食斋好闷?估唔到会有呢啲比较特别既素菜款式食,好特别亦有谂头。拿破仑香芒海皇卷 $75每件都胀卜卜,外层系萝卜千丝酥咁,幼丝状炸皮,十分香口,先有一层薄饼皮,内里裹住芒果同素蟹肉,
沙嗲素串烧 $55
香煎海苔薄饼 $28
XO酱芹香鱼腐猴皇菇 $78
脆皮芝士糯米鸡 $75
拿破仑香芒海皇卷 $75
每件都胀卜卜,外层系萝卜千丝酥咁,幼丝状炸皮,十分香口,先有一层薄饼皮,内里裹住芒果同素蟹肉,好有特式,可惜比较油,我自己就食半件就够,多人食share分比较适合。
总括而言,估唔到较传统既素食中菜馆都有大量新派菜式,食素/斋都可以好多变化,呢间素菜馆款式十分之多,而且唔系只得普通炒菜果啲食,价钱又唔算贵,推介身边既素食者嚟食,又或者间唔中想食下素既朋友仔。
附:餐牌参考